Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: Voldoende ruimte op de zorgverzekeringsmarkt

Er is voldoende ruimte op de zorgverzekeringsmarkt voor nieuwe zorgverzekeraars om te starten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar toetredingsdrempels.
NZa: Voldoende ruimte op de zorgverzekeringsmarkt

Nieuwe verzekeraars kunnen de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt op maar niet zonder de nodige drempels te nemen, concludeert de NZa. ‘Maar die drempels zijn ook nodig vanwege de publieke belangen in de zorgsector.’

Drempels

Een van de drempels zijn de eisen rondom startkapitaal, de zogenaamde Solvency II regels. Ook de vaak complexe regels op de zorgverzekeringsmarkt kunnen een drempel zijn. Zo zorgt het systeem van risicoverevening ervoor dat verzekeraars pas laat precies weten waar zij financieel aan toe zijn. Bij risicoverevening wordt ieder jaar vooraf bekeken hoe de groep verzekerden eruitziet en worden verzekeraars die veel risicovolle verzekerden hebben hiervoor gecompenseerd.

Nieuwe toetreders

Op verzoek van de minister heeft de NZa ook aanbevelingen gedaan om drempels weg te nemen. Als de overheid meer zekerheid biedt, kunnen verzekeraars langer vooruit plannen. Ook regelingen die veel tijd kosten, zoals de wanbetalersregeling en de risicoverevening, kunnen worden doorgelicht. Overigens verwacht de NZa niet dat er veel meer nieuwe zorgverzekeraars bijkomen als deze drempels er niet meer zijn. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorgverzekeraars ontdekken opnieuw meer zorgfraude

Kabinet onderhandelt over solvabiliteitseisen zorgverzekeraars

ActiZ luidt noodklok over uitvoering AWBZ zorgverzekeraars

Hasekamp heeft vertrouwen in uitvoering AWBZ zorgverzekeraars

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.