Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa wil experiment met winstuitkering ziekenhuis

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil vanaf 2010 een aantal ziekenhuizen de mogelijkheid bieden winst uit te keren. Ziekenhuizen beschikken nu vaak over te weinig eigen vermogen om in de kwaliteit van de zorg en vernieuwende maatregelen te kunnen investeren.
NZa wil experiment met winstuitkering ziekenhuis

De NZa adviseert minister Klink van Volksgezondheid akkoord te gaan met een experiment waarbij een aantal ziekenhuizen een dividend mag uitkeren. Ziekenhuizen zouden zo risicodragend vermogen kunnen aantrekken om beter te kunnen presteren. Dat kan leiden tot onder meer vermindering van de wachtlijsten, hogere kwaliteit van de geleverde zorg en innovatie. De zorgautoriteit stelt een aantal voorwaarden aan het experiment. De kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg mogen niet in het geding komen.

Tijdelijke situatie

De NZa spreekt met nadruk over een experiment. Dat betekent dat de overheid dit op elk moment weer kan terugdraaien. Bovendien moet de geleverde zorg betaalbaar blijven, voor iedereen toegankelijk zijn en niet aan kwaliteit inboeten. Daarom zouden de ziekenhuizen tijdens het experiment volgens de NZa onder controle moeten blijven staan. Vooral de vermogenspositie wordt daarbij streng in de gaten gehouden.

Weglekken

Een van de politieke bezwaren tegen winstuitkering is altijd het risico geweest dat er geld weglekt uit de zorg. De NZa denkt dat tegen te gaan door erop toe te zien dat de voorwaarden waaronder een private investeerder vermogen verstrekt, marktconform zijn. Daarnaast wil de NZa ziekenhuizen die aan het experiment deelnemen verplichten om zich door een afhankelijk deskundige te laten bijstaan. Om te hoge winstuitkeringen te voorkomen, wil de NZa beperkingen stellen aan de hoogte van het dividend dat ziekenhuizen kunnen uitkeren aan aandeelhouders.

De NZa vindt het niet noodzakelijk om extra eisen te stellen aan de inkomens van de bestuurders. Raden van Toezicht hebben volgens de Zorgautoriteit voldoende mogelijkheden om exorbitante beloningen tegen te gaan.

NZa niet duidelijk genoeg

Minister Klink neemt aan het eind van dit jaar een beslissing over de vraag of ziekenhuizen in 2012 winst mogen uitkeren. Woordvoerder Arnoud Strijbis stelt dat het om een ongevraagd advies gaat van de NZa. “Het is één van de bouwstenen waarop de minister zjin beslissing zal baseren.” Of winstuitkering straks een experiment zal zijn als minister Klink positief beslist, is nog niet duidelijk. Ook de weg naar een definitieve maatregel staat nog open. Strijbis: “De NZa is daarover nog onvoldoende duidelijk in haar advies. Wij missen bijvoorbeeld de selectiecriteria en de voorwaarden voor een gelijk speelveld. Ook Europees rechtelijk zitten er haken en ogen aan.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Proef: ziekenhuizen mogen winst uitkeren

Hogere omzetstijging Nederlandse ziekenhuizen

Ziekenhuizen kunnen jaarrekening niet afsluiten

1 REACTIE

  1. Ditlijkt een begin van volledige liberalisering van de curatieve zorgsector. De Overheid trekt zich steeds meer terug, private investeerders die wel degelijk eigen belangen zullen hebben nemen het stokje over. De Overheid verliest o ook steeds meer zeggenschap , met name ook over de exorbitante salarissen en bonussen, die ze nu nog kan torpederen via wetgeving.
    De verdere lotgevallen van geprivatseerde ziekenhuizen zijn onzeker, van duurzaamheid is geen sprake.
    De enige juiste weg is betere subsidiëring door de Overheid, wat door een rijk land als Nederland moet kunnen worden opgebracht door meer slolidariteit aan te brengen in de financiering.
    Jeltje Windsma, gepens. interniste

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.