Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa wil meer geld voor kleine aanbieders

Redactie Zorgvisie
Nieuwkomers en kleine zorgaanbieders komen er nog steeds moeilijk tussen op de thuiszorgmarkt. De zorgkantoren die het zorggeld verdelen, moeten meer geld voor hen reserveren.

Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Monitor extramurale AWBZ-zorg 2007-2008. De NZa gaat er op toe zien dat zorgkantoren de budgetgarantie verlagen. Ook moet hun inkoopbeleid transparant en duidelijk zijn, zodat nieuwe en kleine aanbieders weten welke voorwaarden zorgkantoren stellen.

Budgetgarantie

De structuur van de thuiszorgmarkt is min of meer gelijk gebleven aan die van voorgaande jaren, stelt de NZa. Er zijn veel aanbieders per regio, maar het grootste deel van de markt is in handen van slechts enkele. Daarom adviseert de NZa zorgkantoren om de budgetgarantie die zij aan bestaande zorgaanbieders geven te verlagen, waardoor meer geld overblijft om zorg in te kopen op basis van een objectieve vergelijking van prijs en kwaliteit. De continuïteit van zorg voor zittende patiënten zou hierdoor volgens de NZa niet in gevaar komen.

Kortingen

Sommige zorgkantoren stellen daarnaast eisen waaraan nieuwkomers moeilijk kunnen voldoen. De NZa dreigt met maatregelen als dit zo blijft. Verder stelt ze dat zorgkantoren meer richting kunnen geven aan innovatie. Wel besteden zij veel aandacht aan de prijs, maar de kortingen die ze bedingen zijn gedaald van 4,3 procent in 2006 naar 2,8 procent in 2008. Door de landelijke efficiencymaatregelen was er minder ruimte voor kortingen, vermoedt de NZa. Grote zorgaanbieders blijken beduidend minder korting te geven dan kleine aanbieders. Ook daarom vindt de NZa dat er meer ruimte moet komen voor nieuwkomers en kleinere aanbieders. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Achmea Zorgkantoor in hoger beroep tegen NZa

Kort geding tegen Zorgkantoor van Achmea

VVD wil af van indicatieorgaan CIZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.