Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa wil meer instrumenten tegen risicoselectie

Zorgverzekeraars hielden zich aan de acceptatieplicht in 2012 en 2013, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De autoriteit neemt wel maatregelen om ongewenste vormen van doelgroepensturing, oftewel risicoselectie, te voorkomen. Het vraagt aan het ministerie van VWS om meer bevoegdheden om ‘doelgroepsturing’ door verzekeraars te kunnen bestrijden.
NZa wil meer instrumenten tegen risicoselectie

Risicoselectie is de illegale praktijk waarbij zorgverzekeraars klanten weren of binnenhalen op basis van hun gezondheid. Hiervoor heeft de NZa geen bewijs gevonden. De autoriteit adviseert het ministerie van VWS wel het huidig het risicovereveningssysteem te handhaven. Dit systeem moet voorkomen dat verzekeraars kunnen voorspellen welke doelgroepen langere tijd verlies- of winstgevend zijn.

Meer bevoegdheden

De NZa stelt bovendien een aantal acties en aanbevelingen voor aan VWS. Zo wil de NZa onder meer de transparantie-eisen van zorgverzekeraars aanscherpen om te voorkomen dat bepaalde doelgroepen automatisch enkel naar een bepaalde polis kunnen worden geleid op de website van de verzekeraars. Ook wil de NZa de mogelijkheid verbieden dat bepaalde verzekerden zich alleen schriftelijk kunnen aanmelden, terwijl andere doelgroepen zich wel via de website kunnen inschrijven. De NZa onderzoekt op dit moment of zij de bevoegdheid heeft om dit te doen en vraagt de minister van VWS anders om uitbreiding van haar bevoegdheid op dit punt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.