Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa zet maatstafconcurrentie op de tocht

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert minister Klink van Volksgezondheid om af te zien van invoering van maatstafconcurrentie. Volgens de NZa staan tekortkomingen in de DBC-productstructuur en de kwaliteit van de data invoering op 1 januari 2009 in de weg.

Het advies is een streep door de rekening van minister Klink. Voor de minister is het systeem van maatstafconcurrentie een belangrijke tussenstap op weg naar de invoering van vrije prijzen in de curatieve zorg. Met de maatstafconcurrentie, een vorm van beprijzing waarbij de gemiddelde prijs van DBC-verrichtingen leidend is, wil Klink een kostenexplosie voorkomen, die dreigt wanneer de prijzen volledig worden vrijgegeven.

Onnodig bureaucratisch

NVZ vereniging van ziekenhuizen is blij met het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza). In een reactie zet de NVZ de argumenten tegen maatstafconcurrentie nog eens op een rij. Volgens de branchevereniging is het systeem onnodig bureaucratisch en ingewikkeld. Bovendien doet het geen recht aan de diversiteit en realiteit van de ziekenhuiszorg.

Vrije prijzen

Het ministerie van VWS beraadt zich op het advies van de NZa. In het advies draagt de NZa verschillende alternatieven aan. De NVZ dringt er bij het ministerie op aan om ondanks het negatieve advies snel verder te gaan met de verdere invoering van vrije prijzen. Volgens de NVZ is bijna de helft van de ziekenhuisbehandelingen rijp voor vrije prijsvorming. Momenteel komt twintig procent van de prijzen via vrije onderhandelingen tussen verzekeraars en aanbieders tot stand. De NVZ vindt een snelle uitbreiding van dit B-segment noodzakelijk om weg te raken van de verouderde budgetteringsystematiek. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.