Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘OLVG heeft beste ziekenhuismaaltijd van Amsterdam’

Mark van Dorresteijn
De ziekenhuismaaltijd van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) komt als beste uit de bus in een vergelijking tussen Amsterdamse ziekenhuizen. Dat blijkt uit een test door topkok John Halvemaan, culinair publicist Janny van der Heijden en journalist/kok Tom Kellerhuis in PS van de Week van het Parool.
‘OLVG heeft beste ziekenhuismaaltijd van Amsterdam’

Vijf van de zes Amsterdamse ziekenhuizen deed mee, slechts VUmc wilde niet meewerken aan de proef van het dagblad. ‘Er wordt veel traditioneel Hollands gekookt, met een enkel uitstapje naar Italiaanse of Indonesische keuken’, stellen de experts op het eerste oog vast. De garing van vlees en vis is in orde, maar bij de groente zijn zij minder positief. ‘De garing van de groenten was in bijna alle gevallen veel te ver tot kapotgekookt. Niet alleen jammer, want met de lange kooktijd verdwijnen ook de meeste vitamines met het weggegooide kookvocht, maar ook te vermijden. Je hoeft beslist geen topkok te zijn om een kortere kooktijd op de oven of stoommachine in te stellen.’ De groenten waren bovendien niet op smaak gemaakt. De experts kunnen zich voorstellen dat ziekenhuizen voorzichtig zijn met peper en zout, maar er zijn nog talloze andere kruiden waarmee het eten ‘lekker gemaakt’ kan worden.

Geldkwestie

Zeker de vegetarische maaltijden kunnen beter. Zonder uitzondering waren deze allemaal ondermaats. ‘Dat is zeker niet alleen een geldkwestie. Want een duurdere maaltijd is niet per se een betere maaltijd.’ Zij doelen op het OLVG die de hoogste score behaalt, maar gemiddeld het minste geld uitgeeft per maaltijd.

<h2>Resultaten</h2>
<b>Ziekenhuis</b> <b>Cijfer</b> <b>Kostprijs per menu</b>
OLVG 6,5 € 2,80
BovenIJ 6 € 4,00
AMC 6- Geen uitspraak
Lucas Andreas 5 € 4,75
Slotervaart 5- € 6,50

Maaltijd OLVG (best beoordeeld)

De drie maaltijden van het OLVG ontvangen vooral lof vanwege de presentatie en portionering. De kip en vis smaken goed. Ook de salade valt weinig over te klagen. Wel zijn de groenten te gaar en de aardappelpuree laat eveneens te wensen over. De vegetarische maaltijd krijgt ook weinig complimenten. ‘De Oosterse vegamaaltijd smaakt absoluut niet naar Indië, eerder naar Conimex. En dat is jammer voor de vegetariërs in dit ziekenhuis, want met de vlees- en vismaaltijd heeft het OLVG wel laten zien dat er aardig voor de patiënten wordt gekookt.

Maaltijd Slotervaart (slechtst beoordeeld)

De maaltijden van het Slotervaart ontvangen minder complimenten. Zo vinden de experts de kipschnitzel te droog en compact. Ze vermoeden zelfs aan seperatorvlees. De zalm is droog, de saus is te vet en smaakt niet naar hollandaisesaus, zoals aangegeven stond. De groenten zijn bij alle drie de maaltijden veel te gaar, de spinazie krijgt zelfs het oordeel ‘kapotgekookt’. Afgezien van de appel die bij de vegamaaltijd wordt geleverd, krijgt geen enkel aspect van de maaltijden iets dat lijkt op een compliment.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Parool )

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.