Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OLVG start poli voor 80-plussers

Mark van Dorresteijn
Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) start als eerste in Nederland een polikliniek voor patiënten van 80 jaar en ouder die een hartoperatie moeten ondergaan.
OLVG start poli voor 80-plussers

Doel van de polikliniek is de patiënt beter voor te bereiden op de operatie om de kans op complicaties te verminderen. Patiënten op hogere leeftijd lopen namelijk meer risico op complicaties na een hartoperatie.

Vooronderzoek en traject

Voorafgaand aan de operatie krijgen 80-plussers een uitgebreid vooronderzoek waarbij naast de gebruikelijke onderzoeken ook een kwetsbaarheidonderzoek wordt verricht. Een speciaal daarvoor opgeleide verpleegkundige kijkt daarbij naar de geestelijke en lichamelijke vitaliteit van de patiënt om te beoordelen of deze goed genoeg is om de operatie door te laten gaan. Gaat de operatie door, dan start twee weken voor de operatie een speciaal voorbereidingsprogramma. De patiënt krijgt onder leiding van een fysiotherapeut ademhalingsspiertraining en krijgt gedurende zeven dagen voor de operatie speciale bijvoeding waarvan bewezen is dat dit de afweer versterkt.

Eerste resultaten

Cardio-thoracaal chirurg Wim Stooker vindt de eerste resultaten van de nieuwe polikliniek bemoedigend: “Het zal niemand verbazen dat het risico van een hartoperatie op deze leeftijd niet gering is. Het is daarom van het grootste belang om vooraf vast te stellen of het risico niet te groot is en hoe we de patiënt zo goed mogelijk kunnen voorbereiden. Bij de eerste patiënten van de 80+ polikliniek zien we al dat deze extra zorg goed werkt. Geen van de patiënten die inmiddels dit voortraject hebben doorlopen, hebben een luchtweginfectie of een wondinfectie gekregen. Ze hebben allemaal het ziekenhuis in goede conditie verlaten.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Agis stelt komst Amsterdamse allochtonenpoli uit

Nieuwe poli voor depressieve zwangeren

Week 21: Doelgroepenpoli

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.