Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

OM eist 4 jaar cel tegen directrice Ansa wegens pgb-fraude

Mark van Dorresteijn
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar cel geëist tegen de ex-directrice van zorginstelling Ansa. De 50-jarige Samantha P. wordt verdacht van grootschalige fraude met onder meer pgb's en zou ongeveer drie miljoen euro in eigen zak hebben gestoken.
OM eist 4 jaar cel tegen directrice Ansa wegens pgb-fraude

De ex-directrice zou stelselmatig de aanvragen van haar cliënten voor pgb’s en leefgeld hebben aangedikt en het teveel verkregen geld achterover hebben gedrukt. Volgens de cliënten kregen ze nauwelijks zorg.

Kwetsbare groep’

De voormalige directrice ontkende voor de rechtbank in Lelystad dat haar cliënten zorg tekortkwamen. Wel gaf ze toe dat ze de aanvragen voor leefgeld vervalste, door voor het bedrag dat gerechtvaardigd was om aan te vragen een 1 of 2 te zetten. Het te veel verkregen geld zou in de kluis van Ansa zijn verdwenen.

De officier van justitie wees erop dat er misbruik was gemaakt van een kwetsbare groep. In plaats van te leren hoe ze zelfstandig konden leven, werden de cliënten volgens de aanklager zo lang mogelijk binnengehouden.

Om te voorkomen dat P. na een eventuele gevangenisstraf weer met kwetsbare groepen in aanraking komt, wil het OM ook dat de vrouw 5 jaar lang niet meer in de zorg mag werken.

Auto’s en huizen

Van fraude met pgb’s, witwassen of het onder druk zetten van cliënten was volgens P. geen sprake. Het OM gelooft dit niet en vermoedt dat P. samen met haar man Jacob S. (48) het geld onder meer gebruikte om auto’s en huizen van te kopen. S. hoorde voor zijn rol 240 uur werkstraf en 3 maanden cel voorwaardelijk eisen.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Lex van Lieshout )

3 REACTIES

  1. Ik heb een chronisch zieke dochter die al vanaf haar geboorte vee4l zorg nodig heeft en vanaf 2003 een PGB heeft.Destijds deden we met 7 zorgverleners de zorg voor haar, elk een dagdeel of een nachtdienst.Uiteindelijk kan ze nu met minder zorg toe en kan ze zelfs zo nu en dan naar school en/of stage en werken we aan haar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Omdat ik nu ( na 18 jaar) zelf ook graag een baan buiten de deur wilde hebben, collega`s en eens wat anders dan telkens mijn eigen behangetje aan de muur, heb ik gesolliciteerd in de thuiszorg en een baan gevonden.
    Maar die baan is alleen mogelijk als de zorg voor m`n dochter verzekerd is, ik kan niet steeds tussendoor naar huis vliegen als ze me belt.
    Daar is een oproepkracht voor nodig en die is er ook dmv. PGB. M`n dochter kan deze oproepkracht zelf bellen en inschakelen zonodig. Maar nu loopt haar PGB af eind Mei…..en dan?? Wie gaat er daarna voor haar zorgen? Begrijp me goed , ik wil het graag blijven doen, maar dan moet ik wèl m`n baan opzeggen….maar er moet òòk brood op de plank komen. Wie gaat mijn werk dan betalen?
    Staan “ze “daar in Den-Haag er wel eens bij stil dat zorgen voor je zieke kind òòk werk is? En dat je geen keuze `s kàn maken als het PGB stopt. Ook al wil ik nòg zo graag werken bij de thuiszorg, ik kan allèèn een eigen keuze maken, als de zorg voor onze mijn dochter is verzekerd .

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.