Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM overweegt vervolging Achmea-bestuurders

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Openbaar Ministerie dagvaardt twee voormalig bestuurders van Achmea. Zij worden verdacht van belastingfraude.
OM overweegt vervolging Achmea-bestuurders
Foto: iStock

Het OM wil een voormalig directeur van Achmea Health Centers (AHC) en een oud-directievoorzitter van de Achmea-tak Zorg en Gezondheid vervolgen. Zij worden verdacht van belastingfraude of het faciliteren van onrechtmatigheden.

Achmea

Het OM heeft strafrechtelijk onderzoek gedaan naar vermoedelijke fraude rondom de uitbetaling van een “blijf- en presteer”-premie van de voormalig Directeur van Achmea Health Centers (AHC).  Het OM verwijt AHC en een voormalig werknemer dat zij de vermoedelijke fraude met de uitbetaling van de premie hebben mogelijk gemaakt.

Belastingfraude

In 2007 kreeg de toenmalige directeur van AHC een eenmalige “blijf- en presteer”- premie van AHC, vanwege zijn rol bij de ontwikkeling en uitbouw van de centra. Een dergelijke premie is volgens het OM een vorm van loon waarop de werkgever loonheffingen dient in te houden. Het vermoeden is dat de toenmalige directeur die loonheffingen heeft willen omzeilen door de premie als “huur” te laten uitbetalen.  Hij verhuurde namelijk ook diverse panden aan AHC voor de exploitatie van fitness centra. Hij zou de huurovereenkomsten van vier van die panden, alsmede de contractduur hebben aangepast, waarbij de overeengekomen premie werd omgezet naar dezelfde bedragen aan huurverhoging.

Achmea Zorg en Gezondheid

Het plan om op deze wijze de loonbelasting te omzeilen werd vervolgens goedgekeurd door de oud-directievoorzitter van de Achmea-tak Zorg en Gezondheid, deze hield het althans niet tegen. AHC betaalt een transactie van 50.000 euro, omdat het OM vindt dat de vermoedelijke fraude aan AHC is toe te rekenen. Het OM vindt dit een passende en effectieve afdoening. Hierbij is meegewogen dat Achmea de onjuiste loonheffing-aangiften zelf heeft gemeld. Achmea heeft zelf geen rechtstreeks financieel voordeel gehad van de vermoedelijke fraude. Achmea heeft na de ontdekking maatregelen genomen en heeft het dienstverband van alle verdachten die nog in dienst waren van Achmea beëindigd.

Belastingdienst

Achmea had de kwestie zelf onder de aandacht gebracht bij de Belastingdienst. De voormalig werknemer die de uitbetaling van de premie faciliteerde, verricht een werkstraf van 60 uur en betaalt 5000 euro.

Vervolging

Dit neemt niet weg dat het OM nog steeds van plan is de oud-AHC directeur en de oud-directievoorzitter Achmea Zorg en Gezondheid te dagvaarden. Het onderzoek door de FIOD is afgerond en het dossier is binnen. De verdediging heeft aangegeven nog aanvullende onderzoekswensen te hebben. Daarover zal een rechter-commissaris beslissen. Pas na het afronden van de aanvullende onderzoekswensen kan het OM naar eigen zeggen de definitieve vervolgbeslissing nemen in de zaken van deze twee verdachten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.