Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Ombudsman en Tros Radar verzamelen klachten over IGZ

Mark van Dorresteijn
Tros Radar begint samen met de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer een meldpunt voor klachten over het functioneren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Volgens het tv-programma schiet de inspectie schromelijk tekort in het toezicht op de gezondheidszorg in Nederland.
Ombudsman en Tros Radar verzamelen klachten over IGZ

Tros Radar stelde gisteren dat het al honderden klachten heeft binnengekregen. Mensen die hun beklag doen bij de IGZ worden vaak niet gehoord, aldus de programmamakers. Ombudsman Brenninkmeijer noemde in de uitzending de inspectie technocratisch. “Ze houdt te weinig rekening met patiënten en nabestaanden”, vindt hij. Ook noemde hij de inspectie ‘vaak heel traag’.

Taken en verwachting

De IGZ zegt in een reactie dat de bewering dat de inspectie niet goed zou functioneren pertinent onjuist is. Er zijn in het verleden wel dingen misgegaan en dat zal zo nu en dan nog wel gebeuren. Het probleem is echter dat er een verschil is tussen wat de inspectie wettelijk hoort te doen en wat de verwachting is die burgers en delen van de politiek daarover hebben.

In een verklaring stelt de IGZ dat ze in de eerste plaats het algemeen belang bewaakt en niet individuele belangen. Ze heeft daar echter wel oog voor en grijpt direct in bij ernstige situaties. Maar de afhandeling van individuele klachten hoort wettelijk gezien eerst bij de zorginstellingen en zorgverleners. Alle zorginstellingen zijn verplicht een onafhankelijke klachtencommissie te hebben, aldus de verklaring.

De IGZ kijkt meer of de zorgsystemen goed functioneren en het gevaar voor patiënten is daarbij het vertrekpunt. Als iets een eenmalig incident is, bijvoorbeeld bij een menselijke fout waarvan niet wordt verwacht dat die nog een keer wordt gemaakt, onderneemt de inspectie in principe geen actie. Hoe groot de gevolgen voor een patiënt ook mogen zijn, staat in de verklaring.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: IGZ )

Tros Radar – aflevering 16 januari

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

6 REACTIES

  1. Dat bij het productieproces van TV’s of wat dan ook fouten gemaakt worden, is menselijk als het er maar niet teveel zijn. Vooral omdat er nog een controle-apparaat achter zit. Zo ook bij de zorg. Enorm veel geld wordt daarin geïnvesteerd – onder andere allerlei instanties proberen bij NUL-INBRENG toch nog flink wat graan mee te pikken (en nul-cursus effect van allerlei zorgbijscholingingen en cursussen en DAT AL MINSTENS TIEN JAAR). Bij de zorg fungeert onder andere het IGZ als zo’n controle-apparaat. Bij voortduring EN UIT EIGEN WAARNEMING zie ik dat het controle-apparaat IGZ NIET FUNCTIONEERT. Dat is schrijnend, dramatisch, triest, walgelijk EN MISDADIG CRIMINEEL. We hebben het – als het de verpleeg- en ouderenzorg betreft over de meest trieste mensenkant van onze samenleving. En helaas is het zo. ONTKENNEN KAN NIET MEER. 1) Ikzelf ervaar het 2) de Nederlandse Patiëntenorganisatie spreekt van niet of heel slecht of veel en veel te traag functioneren; voortdurend de doofpot. Let wel binnen de gezondheid DE DOOFPOT dat is misdadig crimineel. 3) de Nationale Ombudsman heeft geen goed woord over voor het functioneren van de IGZ. 4) Dezelfde uitlatingen hoor ik bij voortduring op de radio (Radio 1). Onderzoeksprogramma ARGOS spreekt van zeer ernstig wanbeleid. 5) En tenslotte hoor ik vanmorgen een top medewerker/medicus — 9 jaar IGZ werkzaam (ik meen ene heer Ming of zoiets) zeggen: “Het is een grote rotzooi”. Hr van de Wal eruit sodemieteren heeft geen zin (moet wel met onmiddellijke ingang gebeuren), want wat ik weet, weten 80% van de IGZ medewerkers en die hebben UIT EIGEN VOORDEEL EN LIJFSBEHOUD hun ba… hun mond dichtgehouden. Dat is – ik herhaal het want ik spreek over oudjes die ons land grootgebracht hebben – misdadig crimineel. Ik heb dat nog maar een keer eerder meegemaakt, want ik ben van voor de oorlog?!? Dus van de Wal en nog velen meer op straat donderen zonder ENIGE VERGOEDING OF AFKOOPSAM; zo straf je BANDIETEN Minister Schippers wil het nog niet geloven. Drie mogelijkheden: ze zit in het complot, ze is gruwelijk naïef of het komt haar politiek niet goed uit. Met dat laatste spant ze dan de kroon bij de kwalificaties die ik hiervoor enkele malen gebezigd heb. Wie dit leest en vrouw Schippers kent gelieve haar deze email door te sturen, waarvoor mijn hartelijke dank

  2. Lees alle reacties
  3. “”Een Kamermeerderheid (en hopelijk minister Schippers ook) wil de Nationale Ombudsman nadrukkelijk betrekken bij het onafhankelijke onderzoek naar het functioneren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat bleek dinsdag 28 februari 2012 bij een Kameroverleg””. Zo opent deze zorgvisie aankondiging. Ik zal de Ombudsman en minister Schippers helpen dan zijn ze vlug klaar in deze tijd van crisis en bezuinigingen: “DE IGZ FUNKTIONEERT NIET. De I staat voor INSPECTIE de g en de z worden alleen genoemd om aan te geven op welk terrein die INSPECTIE plaats MOET vinden. Ik was jarenlang kwaliteitsmanager bij een zeer groot bedrijf en doceerde dat inspectie inhield “Controle achteraf” (correctief), maar dat velen malen belangrijker is “de controle VOORAf” (preventief). VOORAF (preventief) gaat het kwaad zich niet voordoen, verstoort om die reden de werkverhoudingen niet en (heel belangrijk) is vele malen meer kostenbesparend dan dat de investering op mbt preventie (materialen worden niet verknoeit, belangrijk minder tijd, geen ergernis en — zeer belangrijk in de zorg — geen onnodige pijn en vooral leed bij de patienten die dit land welvarend hebben gemaakt en daarbij vaak in een treurige en uitzichtloze situatie zitten. Zolang als ik op tal van plaatsen in verzorgings en verpleegtehuizen de overtuiging heb dat er zelden of nooit ONAANGEKONDIGDE PREVENTIEVE CONTROLES plaatsvinden (dan pas loopt men tegen de realiteit aan) durf ik te beweren dat dat de IGZ onvoldoende en slecht funktioneert. Ja, maar daar hangen toch kwaliteitscertificaten. Klopt, die zijn tegen een leuk prijsje te koop bij instituten die waarschijnlijk ook nog zorg en of overheidssubsidie krijgen van Minister Schippers. OOK DAAR KIJKT DE IGZ NIET NAAR OF NOG ERGER, HEEFT DAAR HELEMAAL GEEN WEET VAN; maar dat kan ook niet als je matig of niet funktioneert.

  4. Die mijn reacties (Jan C) met enige regelmaat leest zal in alle eerlijkheid bevestigen dat ik al twee jaar door probeer te drukken dat de IGZ haar werk beter doet en vooral onaangekondigd werkt en de patienten er zodanig bij betrekt dat ze vanuit hun onafhankelijke positie toch eerlijk en constructief vertellen hoe hun instelling functioneert. EN WAT LEES IK DEZE MORGEN IN HET ZORGVISIE-BERICHT: Minister Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten presenteerden dinsdag hun toezichtvisie waarin zij aangeven dat de IGZ meldingen sneller en beter moet afhandelen en meer onaangekondigde bezoeken moet doen. Verder dient de eigentijdse inspectie meer waarde te hechten aan signalen die patiënten geven. Je kunt het arrogant vinden maar ik denk dat zorgvisie ook gelezen wordt op het ministerie van gezondheid en dat zodoende mijn smeekbedes regelmatig worden gelezen en nu zelfs worden gehonoreerd. gelezen. Heeft het toch zin dat ik de weinige tijd die ik heb vanwege een zwaar gehandicapte lieve echtgenote snel besteed aan een reactie op ZORGVISIE. BEDANKT EDITH EN MARLIES.

  5. Bovenstaande gelezen hebbende, kom ik tot de conclusie , dat we de IGZ z.s.m. moeten opheffen . Het heeft/dient geen enkele functie ( wat veel Euro s kost in een Crisis-tijd ) en het levert niets op voor de Clienten. De Politiek kijkt toe , stelt een aantal vragen in de Tweede Kamer en daar blijft het bij.De Medici beschermen elkaar ook in het Buitenland met gevolg dat de Clienten de Dupe zijn en blijven. Te Gek/Geld voor woorden maar ….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.