Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ombudsman op de bres voor mantelzorg- compliment

Het mantelzorgcompliment wordt in bepaalde gevallen niet uitgekeerd. Daarover zijn klachten binnengekomen bij ombudsman Alex Brenninkmeijer die hierover een brief heeft gestuurd aan minister Edith Schippers.
Ombudsman op de bres voor mantelzorg- compliment

Als blijk van waardering kunnen zorgvragers hun mantelzorger voordragen voor een compliment van 250 euro. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt dit mantelzorgcompliment uit. Brenninkmeijer schrijft: “Onlangs heb ik een aantal klachten ontvangen van burgers die voorheen in aanmerking kwamen om een mantelzorgcompliment uit te reiken en dit ook hebben gedaan, maar nu van de SVB hebben vernomen er dit jaar niet voor in aanmerking te komen. Dit omdat de indicatie voor AWBZ-zorg was veranderd van extramurale in intramurale zorg.”

SVB

Op de website van de SVB staat hierover het volgende: “Is een zorgaanvrager opgenomen in een tehuis, of staat hij of zij daarvoor op een wachtlijst? Dan is er sprake van een intramurale indicatie. De zorgaanvrager kan dan geen mantelzorgcompliment geven.”

Wachtlijst

Brenninkmeijer schrijft het niet eerlijk te vinden dat men plotseling geen mantelzorgcompliment meer kan geven aan mensen die zorgen voor iemand op de wachtlijst van een verpleeghuis. “Juist deze mensen zijn afhankelijk van verzorging van mantelzorgers omdat er voor hen nog geen plek is in een tehuis.” Hij vraagt in de brief om een oplossing voor dit probleem. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ombudsman vindt zorg gehandicapte Amsterdammers ondermaats

Onderzoek Ombudsman naar IGZ dit jaar klaar

IGZ door het stof naar aanleiding rapport Ombudsman

Ombudsman ontvangt 612 meldingen over zorgkantoren

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.