Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ombudsman start onderzoek naar pgb

Mark van Dorresteijn
De Nationale ombudsman gaat onderzoek doen naar de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) rond het persoonsgebonden budget (pgb). Een groot aantal zorgverleners heeft in januari geen geld ontvangen van de SVB als gevolg van een nieuw systeem.
Reinier van Zutphen is per 3 februari 2015 benoemd tot de nieuwe Nationale ombudsman
Reinier van Zutphen is per 3 februari 2015 benoemd tot de nieuwe Nationale ombudsman - Foto: ANP Lex van Lieshout

Tot eind vorig jaar betaalden de budgethouders de zorgverlener uit hun pgb. Dat systeem is aangepast om fraude tegen te gaan. Sinds 1 januari regelt de SVB de uitbetaling van de zorgverleners. De verandering heeft echter geleid tot administratieve problemen. Veel mensen hebben hun geld nog niet ontvangen.

Klachten over de SVB

De Nationale ombudsman krijgt sinds eind december klachten over de SVB. Ze variëren van slechte bereikbaarheid, onvoldoende kennis bij de medewerkers, achterstanden bij het beoordelen van de zorgcontracten en het zoekraken van stukken. Besprekingen van de ombudsman en de SVB over de klachten hebben nog niet geleid tot verbetering. ‘Het ziet er niet naar uit dat de problemen met de uitbetaling op korte termijn zijn opgelost. Nog steeds is de SVB moeilijk bereikbaar en het informatiesysteem overbelast’, aldus de ombudsman.

Gemeenten

De gemeenten spelen een belangrijke rol in het nieuwe systeem. Zij zijn sinds 1 januari verantwoordelijk voor de zorgtaken van de inwoners en bepalen welke zorg de mensen krijgen. Het zogenoemde toekenningsbericht, dus de melding dat iemand recht heeft op zorg, moeten gemeenten naar de SVB sturen. Het merendeel van de gemeenten heeft dit op tijd gedaan, een kleine zeventig niet.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.