Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omgekeerde driehoek op risicovolle medicijnen

Redacteur Zorg+Welzijn
Vanaf september komt er een omgekeerde driehoek in de bijsluiter van alle risicovolle medicijnen. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Het driehoekje toont aan dat er nog niet zo veel bekend is over het medicijn en dat het middel extra goed in de gaten wordt gehouden door zorgautoriteiten.
Omgekeerde driehoek op risicovolle medicijnen
Foto: ANP Lex van Lieshout

Nieuwe geneesmiddelen die in of na 2011 een handelsvergunning kregen, krijgen sowieso het driehoekje. De commissie hoopt dat artsen en patiënten daardoor alerter worden op nog onbekende bijwerkingen en die ook zullen melden. Hoe dat precies moet, staat in de bijsluiter uitgelegd.

Extra onderzoek

Ook biologische geneesmiddelen zoals vaccins of plasma krijgen het labeltje, net als geneesmiddelen waar momenteel nog extra onderzoek naar gedaan wordt of die slechts onder bepaalde voorwaarden op de markt mochten komen. Is een medicijn eenmaal veilig genoeg om zonder driehoekje te kunnen, dan blijft het net alle andere geneesmiddelen onder strenge controle zolang het op de markt is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.