Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omvang AWBZ-bezuiniging blijft onbekend

Redactie Zorgvisie
Gemeenten moeten over een half jaar burgers opvangen die geen indicatie voor begeleiding meer krijgen vanwege de bezuiniging op de AWBZ. Maar om hoeveel mensen het gaat, is nog steeds niet duidelijk. Dat blijkt uit een achtergrondartikel dat deze maand in Zorgvisie-magazine verschijnt.

In het artikel legt projectdirecteur Hans Jansen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) uit dat niet met zekerheid valt te zeggen hoe groot de groep zal zijn die straks geen aanspraak meer kan maken op de AWBZ. “Het ministerie heeft aan het begin van deze maatregel geschat dat ongeveer 60.000 mensen hun indicatie voor begeleiding in haar geheel zullen verliezen. Het ministerie heeft ook berekend dat dit 800 miljoen euro aan besparingen gaat opleveren.” Hoe groot deze aantallen in de werkelijkheid uitvallen, is volgens Jansen echter onzeker, omdat het CIZ elke cliënt beoordeelt op diens individuele omstandigheden. Het kan dus best zo zijn dat aan het einde van de operatie 70.000 mensen geen begeleiding meer krijgen in plaats van de geraamde 60.000. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

KNMG pleit tegen bezuinigingen AWBZ

VWS: gemeenten krijgen adressen AWBZ-gedupeerden

Gehandicaptenkoepels vrezen bezuinigingen AWBZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.