Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omzet ziekenhuizen groeit met 4 procent

De structurele omzet van ziekenhuiszorg in algemene ziekenhuizen was in 2010 ongeveer 11,3 miljard euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de NVZ vereniging van ziekenhuizen. De groei van vier procent in 2010 is vergelijkbaar met de omzetgroei van eerdere jaren.
Omzet ziekenhuizen groeit met 4 procent

Het gebudgetteerde deel van de zorg, het a-segment, groeide in 2010 met 2,7 procent tot 7,6 miljard euro. Het vrije deel of b-segment kende een omzetgroei van 7,3 procent naar 3,7 miljard euro.

Eigen vermogen

Net als in voorgaande jaren haalt minder dan 1 op de 10 ziekenhuizen een financieel resultaat boven de 5 procent. Het eigen vermogen is gegroeid tot gemiddeld ruim 15 procent van de omzet, dat vaak als minimumnorm wordt gezien. Uit de analyse blijkt verder dat een op de veertien ziekenhuizen in 2010 verliesgevend is. Dit wijkt niet af van de gegevens over het jaar 2009. Het jaar ervoor was dit nog een op de zeven en in 2007 zelfs een op de vier.

Opnames

Het aantal opnames steeg in 2010 met 3 procent. Het aantal dagbehandelingen met 7,3 procent. Het aantal ligdagen per opname daalde opnieuw. Van 5,4 in 2009 naar 5,2 in 2010. Meer dan de helft van de opnames, 52 procent, werd in dagbehandeling uitgevoerd.

Vacatures

Het aantal arbeidsplaatsen in algemene ziekenhuizen is in 2010 gegroeid met 2,2 procent tot 136 duizend. Het aantal specialisten in loondienst steeg met 6,9 procent terwijl ook het aantal vrijgevestigde specialisten groeide met 4 procent. Dat is ruim 1 procent meer dan in voorgaande jaren. De groei in uitgaven aan personeel dat niet loondienst werkt, is drastisch verminderd, zo schrijft de NVZ.

Geneesmiddelen

De kosten van dure geneesmiddelen stegen in 2010 met meer dan 10 procent. In 2010 steeg de arbeidsproductiviteit van de algemene ziekenhuizen met 1,6 procent. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Omzet ziekenhuizen groeit sneller dan gemiddelde

‘Omzetgroei van umc’s gaat achteruit’

Behandelcentra willen omzet verdubbelen

Top-10: Zorginstellingen met hoogste omzet in 2009

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.