Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Omzetgroei van umc’s gaat achteruit’

De omzet van de universitair medische centra (umc’s) in Nederland is in 2009 minder hard gegroeid dan in eerdere jaren. Dat blijkt uit het ‘Financieel rapport UMC’s 2010’ van onderzoeksbureau AME Research.
‘Omzetgroei van umc’s gaat achteruit’

Omdat de kosten voor umc’s vorig jaar stegen, daalde het bedrijfsresultaat met 17 procent tot niet meer dan 1,8 procent van de omzet. Daarnaast nam de groei van de zorguitgaven nog sterker af. Dit lijkt het begin van een trendbreuk, aldus het rapport. De onderzoekers stellen verder dat de marktwaarde van de umc’s door de genoemde ontwikellingen is afgenomen. Het Erasmus MC boert financieel het beste, het UMC St. Radboud is financieel de hekkensluiter.

Leningen

De umc’s hebben in 2009 voor 2,6 miljard euro aan langlopende leningen uitstaan. Dat is 45,3 procent van hun balanstotaal. Na een flinke daling van de langlopende schulden in 2007 en 2008 zijn deze schulden in 2009 weer met 14 procent toegenomen, in totaal met 326,6 miljoen euro. Gemiddeld betaalden de umc’s in 2009 5,05 procent rente over de leningen, beduidend boven de rente op staatsleningen met een looptijd van 5-6 jaar die aan het eind van het jaar 3,1 procent bedroeg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

UMC’s geven 250 miljoen euro uit aan ICT

UMC’s gaan samenwerken bij inkoop

Veel artsen in loondienst van umc krijgen topsalaris

LUMC bezuinigt veertig miljoen euro

Zorgvisie magazine

Eind september verschijnt het oktobernummer van Zorgvisie met daarin de top-100 grootste zorginstellingen en een artikel over de eisen die banken aan umc’s stellen voor leningen Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. het zal te optimistisch zijn deze omzetdaling te zien als het eerste resultaat van alle pogingen om de zorg meer in de eerste lijn te leveren, wat effectiever en goedkoper moet zijn. waarschijnlijk krijgen we nu onheilstijdingen over ziekenhuizen die hun tarieven moeten verhogen omdat hun omzet terugloopt. het wordt boeiend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.