Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onafhankelijke derde gaat decentralisatie volgen

Redacteur Zorgvisie
Na het opheffen van de Transitiecommissie Sociaal Domein moet er nu een onafhankelijke derde partij komen die de decentralisatie van het sociaal domein in de gaten houdt. Dat heeft de Tweede Kamer vorige week beslist.
Toezicht-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Het idee van een onafhankelijke derde partij komt uit een motie van de Kamerleden Hayke Veldman (VVD) en Manon Fokke (PvdA) die vorige week is aangenomen. Zij stellen dat de Transitiecommissie Sociaal Domein een belangrijker ondersteunende en aanmoedigende rol heeft gespeeld bij de decentralisatie. De eerste fase zit er nu op, maar Veldman en Fokke vinden dat zowel het Rijk als gemeenten nog ‘de nodige maatregelen’ moeten treffen om de omslag in het sociaal domein ook daadwerkelijk vorm te geven.

Rol onafhankelijke derde
Daarvoor moet de nieuwe partij in het leven worden geroepen, stellen de Kamerleden. Die partij moet een vinger aan de pols houden bij de transformatie in het sociaal domein en de bevindingen met het kabinet en de gemeenten delen.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.