Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oncologen vinden alternatieve therapie gevaarlijk

Veel oncologen vinden alternatieve therapieën bij kanker gevaarlijk en schadelijk voor de gewone behandeling. Bijna 20 procent van deze medisch specialisten krijgt te maken met patiënten die een aanvullende therapie volgen die de werking van de gewone behandeling vermindert of zelfs tegenwerkt. Dat blijkt uit een vrijdag uitgezonden onderzoek onder kankerspecialisten van het televisieprogramma NOVA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO).

Volgens het onderzoek vindt 80 procent van de oncologen dat er meer gewaarschuwd zou moeten worden voor alternatieve therapieën. Behalve de oncologen zelf, zouden ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg en patiëntenverenigingen dat moeten doen. Van de ondervraagde oncologen geeft 67 procent aan dat minstens één keer per jaar een patiënt geen reguliere behandeling wil. Elf procent van de oncologen maakt dit maandelijks mee. KWF kankerbestrijding kondigde eerder aan in 2008 met een lijst te komen van alternatieve therapieën en behandelaars die ten onrechte claimen dat ze helpen bij de genezing van kanker. De kankerbestrijding besloot hiertoe omdat jaarlijks duizenden kankerpatiënten zich wenden tot alternatieve genezers. De lijst moet een waarschuwing zijn voor wie erover denkt een alternatieve therapie te gaan volgen. (ANP)

Bekijk hier het NOVA-item

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.