Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oncologen willen minder kankerzorg

Eenderde tot de helft van de 93 ziekenhuizen in Nederland moet over één à twee jaar stoppen met hun kankerbehandelingen. Zij leveren bij die behandelingen te weinig kwaliteit. Dat zegt oncoloog en voorzitter Koos van der Hoeven van de Nederlandse vereniging van oncologen, Soncos in het NRC Handelsblad. Soncos stelt voor artsen en ziekenhuizen normen voor goede kankerzorg op.
Oncologen willen minder kankerzorg

Vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen voeren op dit moment borst- en prostaatkankerbehandelingen uit. Daarvan zal ruwweg eenderde afvallen. Van de ongeveer 75 ziekenhuizen die long- en dikkedarmkanker behandelen, moet de helft daarmee ophouden, verwacht Van der Hoeven. Hij zegt in het NRC: “Ons standpunt: je doet het goed of je doet het niet.” Deze vier behandelingen beslaan ongeveer driekwart van de kankerzorg in Nederland.

Minimum behandeling

Soncos kijkt bij de selectie van ziekenhuizen vooral naar het minimumaantal behandelingen van een arts per jaar en de expertise van het behandelteam. Soncos komt niet met een ranglijst van ziekenhuizen. De vereniging beoordeelt alleen welke ziekenhuizen wel en niet geschikt zijn voor een behandeling van een bepaalde kankersoort. Door beperking van het aantal ziekenhuizen dat kankerzorg mag leveren, verbetert de zorg, verwacht Van der Hoeven. “De kankerzorg in Nederland is goed, maar in deze concentratie zit de gezondheidswinst die we kunnen boeken.”

Specifieke zorg

Ziekenhuizen die na de bekendmaking van de Soncos-norm overblijven, kunnen eventueel een deel van de kankerzorg inhuren van de instellingen die zijn afgevallen. Zo zou een ziekenhuis screening van borstkanker kunnen uitbesteden aan een instelling die op dit specifieke terrein wel aan de normen voldoet.

CZ

Zorgverzekeraar CZ stelde twee weken geleden voor ziekenhuizen een minimumnorm op voor het aantal behandelingen van borstkanker. Als een arts minder dan zeventig operaties per jaar uitvoert, sluit CZ geen contract met het betreffende ziekenhuis. Hierdoor mogen volgend jaar vier ziekenhuizen geen CZ-patiënten meer behandelen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Scoren met borstkanker

CZ presenteert verkorte borstkankerlijst

CZ mag scores borstkankerzorg publiceren

Inspectie: borstkankerzorg in Nederland in orde

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.