Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderhandelingen preventieakkoord van start

De voorzitters van de drie thematafels van het nationale preventieakkoord zijn bekendgemaakt. Het gaat om Jolande Sap, voorzitter van de Federatie van Gezondheid, wethouder van Amsterdam Eric van der Burg en wethouder in Ede Leon Meijer. Zij hebben tot oktober de tijd om effectieve maatregelen te bedenken tegen roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik.   
Pag40 41 Preventieparadox
Foto: Xavier Arnau/Getty Images/iStock

In de thematafels zijn tal van organisaties vertegenwoordigd. Zorgverzekeraars Nederland neemt deel aan alle tafels. Eerder zei directievoorzitter Georgette Fijneman van Zilveren Kruis dat ze denkt dat zij geen rol kunnen spelen in de landelijke aanpak van preventie.

Experts

In het regeerakkoord wordt benadrukt dat maatregelen effectief moeten zijn. Daarom heeft staatssecretaris Paul Blokhuis bij elke thematafel ook een expert toegevoegd. Het gaat om hoogleraar tabaksontmoediging bij de Universiteit van Maastricht Marc Willemsen, hoogleraar gezondheidswetenschappen VU Amsterdam Jaap Seidell en Ninette van Hasselt, deskundige alcohol bij het Trimbosinstituut.

Ambities

De drie voorzitters gaan op verzoek van Blokhuis ‘stevige reële ambities’ formuleren voor de lange termijn en proberen te komen tot ‘ambitieuze, concrete doelen en maatregelen’ voor 2020. De ambities van Blokhuis zijn: een rookvrije generatie, een stijging van gezond gewicht bij de jeugd en een daling van obesitas bij volwassenen, en het terugdringen van problematisch alcoholgebruik en gebruik onder jongeren en zwangeren.

Verantwoordelijkheid

Om de ambitieuze plannen te realiseren, wil de staatssecretaris de samenwerking op nationaal en lokaal niveau over de domeinen heen versterken. ‘Op lokaal niveau wordt in diverse gemeenten een integrale aanpak gerealiseerd die effect sorteert, dit zou met een nationaal preventieakkoord verbreed moeten worden.’ Blokhuis wil afspraken maken die verder gaan dan vrijblijvende afspraken, waarbij partijen hun verantwoordelijkheid durven te nemen.

Het nationale preventieakkoord moet in oktober klaar zijn.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.