Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ondermaats autistenhuis Charis blijft nog open’

Het ministerie van Volksgezondheid adviseert de ouders van autistische kinderen om te kiezen voor een andere zorgverlener dan Charis in Oud-Beijerland, een met pgb’s betaald initiatief van Stichting Woon- en Werkhuis Rotterdam. Toch gaat VWS niet over tot sluiting van de volgens het ministerie slecht presterende instelling.
'Ondermaats autistenhuis Charis blijft nog open'

Het kleinschalige woonzorgproject staat onder toezicht van de IGZ en moet tot op heden al bijna 50.000 euro aan dwangsommen betalen. De kwaliteit van zorg wordt volgens de inspectie ernstig bedreigd, maar zorginstelling Charis wordt niet gesloten. “De druk op de ketel neemt toe”, meldt een persvoorlichter van de IGZ. “Wij hebben van die instelling nooit een respons gekregen op onze verbeterpunten. Het is nu aan VWS om een besluit te nemen, maar het lijkt me sterk dat het ministerie de instelling niet kan sluiten.”

Jet Bussemaker

Staatssecretaris Jet Bussemaker gaf het woonzorgproject al in augustus 2008 een zogeheten aanwijzing: een formeel besluit waarin wordt aangegeven welke maatregelen noodzakelijk zijn voor een zorginstelling en dat binnen een vastgestelde termijn. Door het uitblijven van de maatregelen gaf de inspectie het advies een dwangsom op te leggen van 500 euro per dag. Inmiddels staat al bijna het maximum van 50.000 aan niet betaalde dwangsommen open. Als het autistenhuis niet voldoet aan de totale dwangsom, dreigt een faillissement.

Reactie VWS

“Wij kunnen Charis niet sluiten”, aldus een woordvoerder van het ministerie. “Charis is namelijk een oudereninitiatief. De zorg wordt betaald met persoonsgebonden budgetten.” Het woonzorgproject valt door de financiering met pgb’s niet onder de Wet toelating zorginstellingen, waarmee een zorgaanbieder officieel de wacht kan worden aangezegd. Daarom wordt Charis geen halt toegeroepen, meldt de woordvoerder van het ministerie. “Maar ouders met een pgb kunnen zelf kiezen welke zorg ze willen. Dus ze kunnen ook voor een andere instelling kiezen.” Charis-directrice Anneke de Nooy is niet bereikbaar voor commentaar. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Dreigende dwangsom voor zorglocatie Charis

VWS geeft aanwijzing aan Woon –en Werkhuis Rotterdam

IGZ: Zandvoorts verpleeghuis treft geen blaam

Bussemaker: Buurtzorg niet blindelings kopiëren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.