Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Onderzoek betere handhaving reclameregels’

DEN HAAG - Minister Hoogervorst gaat onderzoeken of de Inspectie voor de Gezondheidszorg medicijnfabrikanten strenger kan controleren op naleving van de reclameregels. Hij heeft dat woensdag toegezegd aan de Tweede Kamer. De Kamer maakt zich zorgen over de macht van de farmaceuten.

De fabrikanten proberen met veel geld huisartsen ertoe te brengen bepaalde medicijnen aan patiënten voor te schrijven. De fabrikanten maken deel uit van de Stichting Code Geneesmiddelen Reclame (CGR). Die stichting heeft sinds enkele jaren tot taak de fabrikanten te controleren op hun marketingmethodes.

Te laks

Kort geleden bleek uit een evaluatie dat de commissie veel te laks is in het opsporen van ontoelaatbare praktijken.

De Inspectie

Hoogervorst gaat nu bekijken of de commissie kan samenwerken met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie heeft volgens de minister meer mogelijkheden om de fabrikanten achter hun vodden te zitten. Volgens Kamerleden kan van de inspectie echter niet te veel worden verwacht. Op het moment zijn er ongeveer drie medewerkers belast met het toezicht op de medicijnfabrikanten en hun reclameactiviteiten. Tot voor kort hield één persoon zich met het toezicht bezig.

SP

Het overleg met Hoogervorst was op poten gezet door de Socialistische Partij (SP). Deze partij maakt zich al lange tijd grote zorgen over de grote macht die medicijnfabrikanten hebben op het voorschrijfgedrag van huisartsen. Volgens de SP bepalen de farmaceuten ook naar welke ziekten wetenschappelijk onderzoek worden gedaan. Voor bijvoorbeeld zeldzame ziekten hebben de fabrikanten, volgens de SP, minder belangstelling omdat ze daaraan minder kunnen verdienen.

Manifest

Vijftien hoogleraren en onderzoekers hebben woensdag in een manifest ook hun bezorgdheid geuit. Ze willen dat de regering een onafhankelijk fonds opricht dat voor meer onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek zorgt. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.