Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grieks parlement onderzoekt corruptieschandaal Novartis

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Het Griekse parlement heeft donderdag bepaald dat een speciale commissie onderzoek gaat doen naar het grote corruptieschandaal rond Novartis. Het Zwitserse farmaceutische bedrijf zou steekpenningen hebben betaald aan artsen en prominente politici.
Corruptieschandaal
Foto: iStock

De Griekse justitie onderzoekt al ruim een jaar het corruptieschandaal. Novartis wordt ervan verdacht van 2006 tot 2015 steekpenningen te hebben betaald om medicijnen duurder te laten verkopen of vaker bij patiënten aan te smeren dan goedkopere en gelijkwaardige producten.

Miljardenschade door corruptieschandaal

Het Financieel Dagblad meldt dat de hoogte van het smeergeld in de miljoenen zou lopen. De schade voor de Griekse staat kan mogelijk zelfs miljarden bedragen aldus het dagblad. In een vertrouwelijk rapport van Griekse aanklagers beschuldigen drie anonieme getuigen hooggeplaatste politici van het aannemen van steekpenningen. Twee ex-premiers en acht voormalige ministers worden met de corruptieaffaire in verband gebracht. Ex-premier Antonis Samaras en Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos staan op het verdachtenlijstje.

Smaad

Welke gefraudeerde medicijnen het betreffen, is onbekend. Wel wordt Avramopoulos beschuldigd van het te veel bestellen van miljoenen vaccins tegen de varkensgriep van Novartis. Alle beschuldigde politici ontkennen de aantijgingen. Vier van de tien stappen naar de rechter wegens smaad. Volgens de politici en bewindslieden is de zaak een heksenjacht van de huidige linkse regering om hen in diskrediet te brengen.

19 uur durend debat

Na een fel debat van negentien uur stemde de meerderheid van het Griekse parlement in met het aanstellen van een speciale commissie. Die moet gaan onderzoeken wat er nu waar is van de beschuldigingen tegen de voormalige politieke topstukken.

Inval Novartis

Functionarissen van het Griekse ministerie van Justitie zijn in januari 2017 het kantoor van Novartis in Athene binnengevallen. ‘Novartis tolereert geen corruptie’, aldus het bedrijf op zijn website. Het FD meldt dat Novartis in een reactie aangeeft op de hoogte te zijn van de beschuldigingen en medewerking verleent. Als de beschuldigingen blijken te kloppen, neemt het bedrijf maatregelen tegen de betrokken medewerkers, aldus Novartis. De afgelopen drie jaar zijn er diverse corruptieonderzoeken in Turkije, Zuid-Korea, China en de VS verricht naar het Zwitserse bedrijf.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.