Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderzoek naar dochterondernemingen in de zorg

Redacteur Zorgvisie
Er komt onderzoek naar dochterondernemingen van instellingen in de langdurige zorg. De Tweede Kamer stemde gisteren in met een motie van Renske Leijten (SP) waarin ze hierom vroeg.
Geheim - Fotolia - 400.jpg
Foto: Fotolia

Volgens Leijten laten steeds meer zorgorganisaties diensten uitvoeren door dochterondernemingen. Daardoor kunnen er mogelijkheden ontstaan tot winstuitkeringen, en het weglekken van zorggeld, schrijft het Kamerlid in de motie. Bovendien leidt het volgens haar tot ondoorzichtigheid, omdat de dochterondernemingen hun jaarrekeningen niet verplicht hoeven te publiceren.

Toezicht in de zorg
Leijten diende de motie daarnaast in omdat ze vaststelde dat er geen toezicht is op situaties waarbij bestuurders ook eigenaar, aandeelhouder of directeur zijn van een bv die diensten levert aan de zorgorganisatie die ze besturen. Ze wil toezicht op ‘de onwenselijke schijn van belangenverstrengeling’ en winstuitkering via de bv’s.

Instemming met onderzoek
De Tweede Kamer stemde gisteren in met de motie en gaat onderzoek doen naar redenen van zorgorganisaties om te werken met dochterondernemingen. Daarbij wordt ook gekeken naar het risico op belangenverstrengeling en in hoeverre de raad van toezicht van de instellingen ook daadwerkelijk toezicht kan houden op de constructies met dochterondernemingen.

Onderzoek bij Alliade
Aanleiding voor de motie van Leijten was de schijn van belangenverstrengeling die de IGZ eerder vaststelde bij Alliade. Twee directeuren moesten aftreden nadat er vragen waren ontstaan over hun samenwerking met een bv waarvan zij ook de eigenaar waren. De IGZ concludeerde na onderzoek dat er geen echte sprake was van belangenverstrengeling, enkel een schijn ervan. Een motie van Mona Keijzer en Leendert de Lange om de financiële stromen van en naar Alliade, de Freya Holding en dochterondernemingen in beeld te brengen werd gisteren ook aangenomen door de Tweede Kamer. 

Dossier Fraude in de zorg Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Toch wel opmerkelijk. de kamer krijgt een rapport van de IGZ waarin stat dat er geen belangenverstrengeling is maar hooguit de schijn van belangenverstrengeling. Geloven ze de IGZ niet?
    Er is dus commotie over iets dat er niet is, RTL heeft van de rechter moeten rectificeren, en toch wil de kamer onderzoek.
    Nu zijn we er niet op tegen. Er zijn bekende organisaties met constructies waar dochterondernemingen producten aanbieden die verplicht moeten worden afgenomen. waardoor zorggeld naar die dochters vloeit. We zijn wel benieuwd of Renske Leyten ook die organisaties in gedachte had toen zij de motie indiende. We zullen het onderzoek echter met interesse volgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.