Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onderzoek naar Meavita-bestuur op lange baan

Op zijn vroegst over een half jaar komt er een antwoord op de vraag of oud-bestuurders van voormalig Meavita aansprakelijk zijn voor wanbeleid. In de zaak van Abvakabo FNV tegen voormalige bestuurders en commissarissen van Meavita, bepaalde de Ondernemingskamer donderdag 14 januari dat er meer tijd nodig is om te bepalen wie een onderzoek naar wanbeleid moet uitvoeren en wie ervoor gaat betalen.
Onderzoek naar Meavita-bestuur op lange baan

De vakbond wil dat de Ondernemingskamer op grond van het enquêterecht bekijkt of er sprake was van wanbeleid voorafgaand aan het faillissement en of de bestuurders hiervoor aansprakelijk gesteld kunnen worden. De advocaat van de oud-topmannen van Meavita pleitte gisteren dat dergelijk onderzoek niet onder de bevoegdheid van de Ondernemingskamer valt. De rechter leek zelf veel te zien in een onderzoek door de curatoren van Meavita. De Ondernemingskamer beslist binnen zes weken over de vraag of een dergelijke studie inderdaad onder het enquêterecht valt of door de curatoren uitgevoerd moet worden.

Onafhankelijk onderzoek

De advocaat van de vakbond hamerde er gisteren op dat de curatoren in opdracht handelen van crediteuren en daarom niet onafhankelijk genoeg kunnen zijn in een onderzoek. Het enquêterecht van de Ondernemingskamer is volgens hem dan ook de juiste koers. Daarbij tekende hij aan dat de rapportage van curatoren te veel tijd zal innemen en dat zij er te veel verschillende andere partijen bij zullen halen. De vakbond wil dat men zich alleen richt op bestuurders en commissarissen en niet op de rol van de overheid.

Curatoren

De curatoren die bij de zitting aanwezig waren, lieten weten in principe bereid te zijn een onderzoek uit te voeren en vanuit de boedel te betalen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Bestuur Meavita gedaagd om wanbeleid

Vakbond stapt naar rechter om ‘wanbeleid’ Meavita

Motie: Steunverlening Meavita moet naar EC

‘ZorgZaak stapt naar rechter na steun aan Meavita’

2 REACTIES

  1. Natuurlijk! Laat de curatoren een onderzoek doen. Kunnen er nog meer duur betaalde krachten worden binnen gehaald en mogen wij en het salaris voor deze mensen erbij gaan verdienen. De interimmers en de curatoren kosten toch al genoeg. Wellicht kunnen we beter met z’n allen overstappen naar Jos de Blok.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.