Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderzoek Patiëntenfederatie: huisarts belangrijkste bron voor PGO

Bert Bukman
Patiënten kiezen een persoonlijk gezondheidsomgeving (PGO) op basis van privacy, functionaliteiten, gebruiksgemak, toegankelijkheid en kosten. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie. De huisarts wordt beschouwd als de belangrijkste bron van informatie.
PGO
Foto: iStock

De deelnemers aan het onderzoek van de Patiëntenfederatie beschouwden een medicatie-overzicht en een samenvatting van het medische dossier als de belangrijkste functies van een PGO. Ook het online beheren van afspraken, het aanvragen van herhaalrecepten en het aanvragen van een e-consult scoren hoog.

De huisarts wordt beschouwd als de belangrijkste bron van medische informatie. Op de tweede plaats staat het ziekenhuis en op de derde plaats de apotheek.

Privacy is een belangrijke voorwaarde

Privacy is een belangrijke voorwaarde, zo blijkt het onderzoek. Daarbij gaat het onder meer om duidelijkheid wie de aanbieder is van het PGO. Ook is voor de deelnemers aan het onderzoek transparantie over de opslag van data van belang, evenals de methode van inloggen en de gebruikersvoorwaarden. ‘Wie is de aanbieder en met wie werken ze samen? Dat zou voor mij doorslaggevend kunnen zijn,’ aldus een deelnemer.

PGO’s op de markt

Het onderzoek werd uitgevoerd met een selectie van de PGO’s die al op de markt zijn. Deze omgevingen moeten voldoen aan de standaarden van het programma MedMij. Dit programma wordt eveneens uitgevoerd door de Patiëntenfederatie. Het heeft als doel om iedereen die dat wil te laten beschikken over zijn eigen gezondheidsgegevens in één persoonlijke gezondheidsomgeving. Zo’n omgeving – een app of website – moet op een veilige en vertrouwde manier met de zorginformatiesystemen van zorgaanbieders kunnen communiceren.

Persoonlijke medische dossiers van grote internationale aanbieders als Apple en Google voldoen nog niet aan de MedMij-standaarden. Deze waren daarom niet betrokken in het onderzoek van de Patiëntenfederatie.

Subsidie voor PGO’s

Onlangs riep het ministerie van VWS een subsidieregeling in het leven voor de ontwikkeling van PGO’s. Voor deze regeling is in totaal 4 miljoen euro beschikbaar, met een maximum van 160.000 euro per aanbieder. Het kabinet gaat ervan uit dat op termijn zes miljoen Nederlanders gebruik zullen gaan maken van een PGO.

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.