Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: PsyScan verhoogt aantal succesvolle behandelingen

Redacteur Zorgvisie
De online tool PsyScan, waarmee huisartsen onderscheid kunnen maken tussen verschillende psychische klachten en somatische problematiek, leidt tot een verhoging van het aantal succesvolle behandelingen. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Luc Gidding aan de Universiteit van Maastricht.
PsyScan huisarts iStock
Foto: iStock

De tool is ontwikkeld door SGE, de keten van gezondheidscentra in en rondom Eindhoven, in samenwerking met VGZ, CZ, onderzoekers van Caphri, ict-leverancier Care2U Pro en Mijn Gezondheidsplatform. De PsyScan is een klachtenlijst die door patiënten thuis wordt ingevuld tussen twee afspraken bij de huisarts door, en maakt onderscheid tussen stress, depressie, angst en somatische symptomen. Aan de hand van de antwoorden van een patiënt stelt de PsyScan een diagnostisch en therapeutisch advies op voor de patiënt en de huisarts.

Meer succesvolle behandelingen PsyScan

Gidding onderzocht de effecten van de PsyScan en komt tot de conclusie dat huisartsen het advies dat de online tool geeft in de meeste gevallen opvolgen. Ook vergeleek hij het succes van de behandeling van patiënten die de PsyScan gebruikten met die van patiënten die reguliere zorg ontvingen. Van die eerste groep was na een jaar 60 procent succesvol behandeld, tegenover 32 procent van de groep die reguliere zorg ontving. Ook de kwaliteit van leven lag hoger bij de patiënten die de online tool gebruikten en zij kregen minder psychofarmaca voorgeschreven.

PsyScan verder uitrollen

De arts-onderzoeker merkt ook dat huisartsen die de tool inzetten er tevreden over zijn. Ze vinden het prettig dat de scan hen het verschil laat zien tussen verschillende klachten, in plaats van dat er op één psychisch probleem wordt gefocust. Ook merken ze dat de tool voor patiënten de drempel verlaagt om informatie over hun klachten te delen. De huisartsen besparen bovendien tijd en merken dat patiënten beter geïnformeerd zijn, waardoor ze zelf meer kunnen meebeslissen. Bovendien levert de inzet van de PsyScan volgens Gidding geen extra kosten op. De komende tijd wordt onderzocht of huisartsen in andere regio’s ook gebruik kunnen maken van de tool.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.