Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderzoek: serious gaming werkt

Mark van Dorresteijn
Er zijn overtuigende aanwijzingen dat het spelen van serious games de vaardigheid van medici kan verbeteren. Daarvoor moeten de spellen wel goed getest worden op hun werking. Dat blijkt uit een onderzoek van het AMC en TNO in de oktobereditie van het British Journal of Surgery.
Onderzoek: serious gaming werkt

De onderzoekers bekeken 25 studies uit de afgelopen zeventien jaar. In totaal bevatten deze onderzoeken data over dertig verschillende spellen. Het ging hier om spellen die speciaal ontwikkeld zijn voor het medisch onderwijs (HumanSim, CliniSpace en Code Orange). Daarnaast ook commerciële games (Silent Scope, Star Wars Racer Revenge, Super Monkey Ball) die de psychomotorische vaardigheden verbeteren.

Effecten

‘Het bleek dat de commerciële spellen in sommige gevallen wel effect hebben, maar niet gezien kunnen worden als volwaardige medische training,’ zegt Marlies Schijven, co-auteur van het artikel. ‘Speciaal ontwikkelde serious games kunnen een ideale oefening voor medische professionals in training zijn.’

Valideren

De schrijvers pleiten dan ook voor het ontwikkelen van nieuwe serious games die aansluiten op de opleiding van medici. ‘Voordat dergelijke spellen kunnen worden opgenomen in het curriculum, moeten ze wel worden gevalideerd,’ aldus Schijven.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Monkey Ball, HumanSim )

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.