Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: telemedicine leidt tot vaker voorschrijven antibiotica

Bert Bukman
Kinderen met acute luchtweginfecties die een arts zien via een teleconsult, krijgen veel vaker antibiotica voorgeschreven dan kinderen die op het fysieke spreekuur komen. Dit is een vooral een gevolg van het niet naleven van richtlijnen.
Kristin Ray
© Picture-Factory / Fotolia

Dat blijkt uit een in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics gepubliceerd onderzoek. ‘Ik begrijp de behoefte aan nieuwe zorgoplossingen’, aldus hoofdonderzoeker en kinderarts Kristin Ray van de University of Pittsburgh. ‘Maar we willen er wel zeker van zijn dat de kwaliteit van de zorg hier niet onder lijdt.’

Het team van Kirsten Ray onderzocht meer dan 340.000 verzekerde kinderen met acute luchtweginfecties in de jaren 2015 en 2016. Kinderen die een arts zagen via een teleconsult kregen in 52 procent van de gevallen antibiotica voorgeschreven. Bij kinderen die op een fysiek spreekuur verschenen was dat 31 procent.

Medische richtlijnen

De onderzoekers ontdekten ook dat vier op de tien elektronisch voorgeschreven recepten voor antibiotica niet voldeden aan de geldende medische richtlijnen. In veel gevallen ging het om het voorschrijven van antibiotica bij virusinfecties. Omdat virussen niet gevoelig zijn voor antibiotica, heeft dit weinig zin. Onnodig gebruik van antibiotica kan op termijn zelfs een gevaar opleveren voor de volksgezondheid vanwege antibioticaresistentie.

Maar het niet navolgen van de richtlijnen had ook betrekking op andere behandelopties. Zo bleef de in de Verenigde Staten voorgeschreven laboratoriumtest bij een keelontsteking vaak achterwege, aldus Kristin Ray.

Artsen die recepten uitschreven na een fysiek bezoek aan de spreekkamer handelden slechts in twee van de tien gevallen niet volgens de richtlijnen.

Kristin Ray: toename gebruik telemedicine

Ook in de Verenigde Staten bieden verzekeraars bieden steeds vaker telemedicine aan. ’96 procent van de grotere verzekeraars biedt nu zo’n dekking,’ aldus Kristin Ray. ‘Als gevolg daarvan hebben miljoenen kinderen nu toegang. En uit eerder onderzoek blijkt dat het gebruik ervan snel toeneemt.’

Ray zegt voorstander te zijn van eenvoudiger en minder belastende zorg. ‘Ik denk dat er veel technologische innovaties zijn die dit mogelijk maken. Maar ik denk dat het ook belangrijk is om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de zorg die kinderen ontvangen hoog blijft.’

Volgens Ray zijn de verschillen in het voorschrijven van antibiotica in haar onderzoek groter dan de verschillen in vergelijkbare analyses van telemedicine voor volwassenen. Dit vraagt volgens haar om verder onderzoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.