Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoekscoalitie presenteert ‘Eerste hulp bij stijgend verzuim’

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Daarnaast ben ik nu adjunct-hoofdredacteur. Met veel trots draai ik als spil in de goed geoliede machine die onze redactie is.
Medewerkers in de zorgsector staan onder grote druk. Dat toont zich in de stijgende verzuimcijfers. Een samenwerkingsverband van Stichting IZZ, PGGM, PGGM&CO, PFZW, Vernet, de RVS en FWG Progressional People komt daarom met het pamflet ‘Eerste hulp bij stijgend verzuim in de zorg’. Het stuk is ontwikkeld op basis van onderzoek van de samenwerkende partijen en werd dinsdag gepresenteerd op de jaarlijkse Dag van het Werkplezier, die dit jaar was omgedoopt tot Dag van het respect voor de Zorg.
kwaliteitsstandaarden, Mentale Gezondheid, Ggz

Door de coronapandemie is het verzuim in de zorgsector hoger dan het in lange tijd is geweest. In november 2020 was het landelijk verzuimpercentage zorgbreed 7,22. Dat is een stijging van maar liefst 15 procent ten opzichte van oktober 2019. Concreter: in oktober zaten elke dag gemiddeld 67.000 zorgmedewerkers ziek thuis. Vooral het lange (92 t/m 365 dagen) en extra lange verzuim (> 365 dagen) is fors gestegen, zo is te lezen in het pamflet.

Iedere laag van de organisatie

De samenwerkende partijen hebben hun onderzoeksdata bij elkaar gelegd om met een instrument te komen om het verzuim omlaag te krijgen. “In dit pamflet geven we handvatten, tips en succesfactoren voor iedereen die met verzuim te maken heeft: van bestuurders tot zorgprofessionals. (..) Vanuit iedere laag van de organisatie kan beweging worden gecreëerd en er hoeft niet op anderen te worden gewacht om in actie te komen”, stellen de organisaties.

Investeren in gezondheid

Het pamflet adviseert zorgmedewerkers om – naast de zorg voor anderen – vooral ook goed op zichzelf te letten. “Check je mentale weerbaarheid en stel jezelf geregeld de vraag: hoe voel ik me? Ben ik gespannen? Met ademhalingsoefeningen kun je de rust terugvinden in je lichaam en in je gedachten”, zo luidt een van de tips aan medewerkers. “Investeer in je eigen gezondheid, bijvoorbeeld door te bewegen, te ontspannen en op zoek te gaan naar zaken die je energie geven, ook buiten je werk.” Investeren in de eigen ontwikkeling is een manier te zorgen voor meer voldoening in het werk, wat kan bijdragen aan het welbevinden en zo aan een lager verzuim.

HR-medewerkers van zorgorganisaties wordt onder meer aangeraden om medewerkers meer bij het verzuimbeleid te betrekken. “Vraag wat medewerkers nodig hebben om lekker in hun vel te (blijven) zitten. Van mindfulness tot loopbaancoaching en van fysiotherapie tot een opleiding: het palet wordt steeds breder.”

Gezamenlijk toekomstperspectief

Tot slot biedt het pamflet ook voor bestuurders handvatten. “Draag gezond en veilig werken uit. Dan heb je de meeste invloed op een goed werkend verzuimbeleid. Als de bestuurder het belangrijk vindt, gaat het vliegen. De volgende vijf kernwaarden staan centraal:
1) visie: bepalen gezamenlijk toekomstperspectief en doel
2) verbinden: tussen alle lagen in de organisatie
3) vertrouwen: open en veilige dialoog en fouten maken mag
4) vakmanschap: ontwikkelen professionaliteit en samenwerking in het team
5) verantwoordelijkheid: iedereen is aanspreekbaar op het eigen werk en gedrag.

In deze tijd moeten bestuurders vaak snel en op basis van beperkte informatie besluiten nemen. Dit vraagt om moed en maatwerk. Maar hoe voorkom je als bestuurder dat maatwerk gaat voelen als willekeur, excuus, chaos of wispelturigheid? Gebruik de volgende vijf routes om met deze waardenafwegingen en dilemma’s om te gaan:
1) verken alternatieven door reflectie
2) vergroot de wendbaarheid van de organisatie
3) erken en bescherm kwetsbaarheden
4) bouw aan gedragen besluiten
5) leer van onzekerheden.”

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Daarnaast ben ik nu adjunct-hoofdredacteur. Met veel trots draai ik als spil in de goed geoliede machine die onze redactie is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.