Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Ongewenst reanimeren komt vaak voor’

Redacteur KinderopvangTotaal
Artsen en naasten moeten de behandelwensen van ouderen rondom het levenseinde met hen bespreken. Als ouderen hun wensen niet bespreken, lopen ze een groot risico tegen hun wens gereanimeerd en beademd te worden. Dat blijkt uit onderzoek van Pam Kaspers, promovenda aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
‘Ongewenst reanimeren komt vaak voor’
Foto: ANP Marcel van Hoorn

Slechts 16 procent van de ouderen in Nederland heeft een schriftelijke wilsverklaring, terwijl bijna de helft van de ouderen wel degelijk specifieke wensen heeft over levensverlengende behandelingen. Zij bespreken hun wensen vaak niet met hun arts en met hun naasten. Behalve het risico dat ze tegen hun wens worden gereanimeerd, lopen ouderen ook het risico dat ze aan het einde van hun leven ongewild voedsel, vocht en medicijnen krijgen toegediend.

Gesprek

Dat blijkt uit onderzoek van Pam Kaspers, die is gepromoveerd op dit onderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Artsen, patiënten en naasten kunnen elkaar stimuleren het gesprek over deze wensen aan te gaan’, zegt Kaspers: ‘Artsen kunnen de persoonlijke achtergrond van hun patiënten betrekken bij hun beslissingen en moeten zich ook bewust zijn van hun eigen opvattingen over het levenseinde. Daarnaast moeten zij zorgen dat wilsverklaringen bij alle behandelaars van de patiënt bekend zijn’.

Wilsverklaring

Ook patiënten kunnen zelf het gesprek over hun levenseinde aangaan. Het opstellen van schriftelijke wilsverklaringen is daarbij van groot belang. ‘Patiënten kunnen terecht bij organisaties zoals de NVVE, vereniging voor vrijwillig levenseinde, voor expertise’ aldus Kaspers.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Vandaag bij de AH een 80-plusser zien neervallen. Dood.
    Ik ben maar spoorslags doorgelopen. Niet omkijken.
    Stel je voor: je zal maar beschuldigd worden van ‘ongewenst reanimeren’.
    Dat is toch in de orde van grootte van wat die Duitse gluur-gynaecoloog deed ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.