Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online zelfhulp werkt nauwelijks bij ernstige depressie

Mario Gibbels
Mensen met ernstige depressiviteitsklachten kunnen hun heil beter niet zoeken in internetbehandeling. Dat soort hulp, zonder professionele begeleiding, vermindert de klachten nauwelijks. Vooral voor mensen met ernstige klachten is internet-behandeling, net als hulp van de huisarts, onvoldoende effectief. Dit blijkt uit onderzoek, waar echter ook kritiek op is.

Esther de Graaf concludeert dit in haar proefschrift waarop zij 23 oktober a.s. promoveert aan de Universiteit Maastricht. “Hoewel zelfhulp via internet veelbelovend lijkt, moet beter onderzocht worden wie er baat bij heeft en wie niet”, stelt De Graaf. “Een nauwkeurig beleid rondom de invoering van online zelfhulp in het huidige zorgstelsel evenals de vergoeding ervan door zorgverzekeraars is noodzakelijk.”

De zelfhulpbehandeling voor depressie is nu voor het eerst onderzocht onder volwassenen binnen de eerstelijnszorg. Ruim 300 deelnemers met ernstige klachten werden tijdens een grootschalige screening in Zuid-Limburg geworven. Hoewel de klachten afnamen, waren deze verbeteringen slechts marginaal. Online zelfhulp, huisartsenzorg en een combinatie van beide zijn niet toereikend voor mensen met ernstige depressieve klachten.

De Graaf: “Het onderzoek laat zien dat we voorzichtig moeten zijn met de invoering van online zelfhulpprogramma’s, ook al heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) onlangs het belang van dit soort laagdrempelige interventies onderstreept.”

Kritiek

Vorige week schreef Zorgvisie dat internettherapie bij depressies juist effectief is. Het grote verschil zit hem in het feit of er al dan niet behandeling door een professional mee gemoeid is. “Zodra er enige begeleiding is, is er geen verschil in effectiviteit met face-to-face-therapie”, zegt Pim Cuijpers van de VU, die recentelijk alle onderzoek naar zelfhulp statistisch heeft doorgelicht. Met de ernst van de depressie heeft het volgens hem niets te maken, zo meldt hij aan Zorgvisie. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.