Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgprofessionals gaan onnodige regels te lijf

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Zorgprofessionals uit zeven verschillende beroepsgroepen gaan vanaf volgende week de bureaucratische rompslomp te lijf. Samen met VWS, verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders gaan zij middels schrapsessies vaststellen welke regels overboord gegooid kunnen worden.
Werkdruk in de zorg
Foto: iStock

Gesteund door het ministerie van VWS gaan zeven beroepsgroepen een eigen actieagenda opstellen. Medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, apothekers, psychiaters en wijkverpleegkundigen steken in januari, februari en maart de koppen bij elkaar in ruim twintig ‘schrap – en verbetersessies’ om concrete schrapsuggesties van onnodige regels te formuleren met de bijbehorende verbeterplannen. Dinsdag 30 januari zal minister Hugo de Jonge bij VvAA het startsein geven.

Versnelling en verbreding

Actiecomité ‘Het Roer Moet Om’ luidde in maart 2015 de noodklok over de onacceptabele regeldruk in de huisartsenzorg. ‘De schrapactie binnen deze beroepsgroep leverde resultaat op, maar versnelling en verbreding waren nodig en zijn inmiddels in gang gezet’, aldus Peter de Groof, huisarts en mede-initiatiefnemer van HRMO. Snel daarna volgden andere acties van onder meer GGZ Nederland en V&VN.

Bijzonder momentum

Volgens Gerlach Cerfontaine, voorzitter van het bestuur van VvAA, kunnen de problemen rondom de regeldruk alleen gezamenlijk opgelost worden. ‘Er is sprake van een bijzonder momentum nu alle betrokken partijen zich inzetten om de bureaucratie in de zorg terug te dringen’, aldus Cerfontaine.

Foto: VvAA

Resultaten

In het kader van het initiatief (Ont)Regel de Zorg heeft een denktank van enthousiaste academici vorig jaar in kaart gebracht hoeveel tijd zorgverleners kwijt zijn aan administratie. Daaruit blijkt dat zorgprofessionals gemiddeld 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie, wat ten koste gaat aan de tijd voor de patiënt. Het gevoel van tijdverspilling aan onzinnige bureaucratische poespas leidde tot frustratie bij zorgverleners.

De komende maanden moeten de schrap- en verbetersessies concrete handvatten geven voor het terugdringen van de regeldruk. De eerste concrete resultaten moeten in maart met en door VWS besproken worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.