Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Onnodige sterfgevallen op kleine IC’s’

Een paar honderd patiënten overlijden jaarlijks onnodig op intensive cares omdat de IC's de juiste zorg niet kunnen bieden. Dat stellen twee intensivisten, medische specialisten werkzaam op de IC, zaterdagavond in actualiteitenrubriek Nova. Een aantal van 250 onnodige doden zou 'reëel' zijn.
'Onnodige sterfgevallen op kleine IC's'

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) bevestigt in dagblad Trouw dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat op een aantal kleinere IC’s patiënten overlijden die op grotere niet zouden overlijden. Dit komt mede omdat de samenwerking tussen kleine en grote IC’s niet altijd optimaal verloopt. In 2005 merkte de Inspectie voor de Gezondheidszorg ook al op dat de samenwerking tussen IC’s verbeterd dient te worden en dat het vervoer tussen IC’s niet optimaal geregeld is.

Overplaatsen

De NVIC laat in het Dagblad weten dat kleine IC’s een belangrijke rol hebben om acute patiënten op te vangen en te stabiliseren. Bij een langer durende behandeling of meer complexe moeten patiënten echter worden overgeplaatst. Dat zou niet altijd op tijd gebeuren. De NVIC verwacht dat de samenwerking tussen IC’s de komende tijd aanzienlijk zal verbeteren.

Van der Wal

Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zegt in NOVA dat sommige kleinere IC’s overschatten welke zorg ze kunnen bieden. IC’s kunnen worden onderverdeeld naar drie verschillende niveau’s. Niveau drie betreft de meest complexe en acute hulp.

Overschatting

Kleinere IC’s zouden hun eigen mogelijkheden soms te hoog inschatten. Van der Wal zegt dat IC’s desnoods gesloten worden als ze zich niet aan de eisen houden. Bepaalde kleinere IC’s houden patiënten bij voorbeeld veel te lang vast, terwijl ze overgeplaatst dienen te worden naar beter geëquipeerde IC’s.

Regelen

De Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) stelt dat kleinere IC’s zich minimaal houden aan de eisen van niveau één. Waar dit nog niet het geval is zijn volgens de SAZ plannen gemaakt om dit voor eind volgend jaar te regelen. Omdat de IC’s zich bewust zijn dat zorg van niveau één nog geen zorg van niveau drie is, worden gegevens uitgewisseld en zo nodig overplaatsingen geregeld, besluit de SAZ in een verklaring. (Trouw)

Links

Gerrit van der Wal op IGZ-site

Bekijk de berichtgeving van Nova

‘Toename in sterfte hoeft niet direct iets te betekenen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.