Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontruiming VUmc goed verlopen

Mark van Dorresteijn
‘Het is niet niks om 340 patiënten met gecompliceerde ziektebeelden binnen een dag elders onder te brengen’, stelt een woordvoerder na kritiek over het trage verloop van de ontruiming. Direct gevaar was er niet, dus was voorzichtigheid belangrijker dan snelheid bij de ontruiming van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.
Ontruiming VUmc goed verlopen

Het ziekenhuis werd volledig ontruimd. Honderden patiënten moesten een andere plek krijgen. Mariniers en brandweermensen hielpen daarbij. Zij maakten volgens bestuursvoorzitter Wouter Bos een groot verschil. Een deel van het ziekenhuis kwam dinsdagochtend blank te staan door een gesprongen waterleiding. Tegen middernacht waren alle patiënten verhuisd.

Verhuizing

Sommige patiënten konden in Amsterdam blijven. Zo gingen 125 tot 150 mensen naar het Academisch Medisch Centrum (AMC). Het Slotervaart Ziekenhuis stelde zo’n vijftig bedden beschikbaar. Ook het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis vangen patiënten op. Andere patiënten moesten de hoofdstad verlaten. Zo gingen ongeveer negentig mensen naar het Calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht. Andere mensen werden naar Amstelveen, Haarlem, Hoofddorp, Alkmaar en Leiden gebracht. Het massatransport zorgde voor drukte op de wegen rond Amsterdam. Zo was het druk op de A2 richting Utrecht.

Stroom

De evacuatie van het ziekenhuis verliep moeilijk, omdat de liftschachten onder waren gelopen. Daardoor viel de stroom soms uit. Bos benadrukte dat geen enkele patiënt in gevaar was, ‘iedereen is veilig’.

Reactie patiënt

‘Het was spannend vanochtend, we hoorden elke keer een ander verhaal. Er werd goed voor ons gezorgd. Er kon niet meer worden gekookt, maar toch kregen we koffie, soep en ander eten’, zei een van de patiënten, Hanny de Graaff uit Hoofddorp, die op de afdeling orthopedie lag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.