Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontwikkeling ggz-voorzieningen traag

Redactie Zorgvisie
MAARSSEN - De ontwikkeling van gespecialiseerde ggz-voorzieningen voor verstandelijk gehandicapten en verslaafden verloopt traag. Dit constateert het Bouwcollege in het vervolgrapport Evaluatie nieuwe GGZ-voorzieningen.

In het rapport neemt het Bouwcollege multifunctionele centra voor licht verstandelijk gehandicapten met psychiatrische stoornissen (MFC’s) en intramurale motivatiecentra voor verslaafden (IMC’s). Vorig jaar deed het Bouwcollege al onderzoek naar forensisch psychiatrische afdelingen in psychiatrische ziekenhuizen, woon-werkvoorzieningen voor autisten en logeerhuizen in de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Verschil

Sinds 1999 zijn er slechts vier MFC’s gerealiseerd met een totaal van 120 plaatsen. Het ministerie van VWS heeft de totale behoefte becijferd op 288 plaatsen. De belangrijkste reden voor de trage ontwikkeling is het verschil in regelgeving en financiering tussen de ggz en de gehandicaptenzorg. Ook zijn er te weinig geschikte locaties.

Opvallend

Om verslaafden bij een behandeling te motiveren zijn er tien IMC’s opgezet met in totaal 179 plaatsen. De helft hiervan is in tijdelijke en dus niet optimale voorzieningen gehuisvest. Het vinden van definitieve huisvesting is gezien het ‘zware’ karakter van de doelgroep lastig. In Amsterdam is het IMC uit financiële overwegingen gesloten. “Opvallend”, vindt het Bouwcollege, want een stad met een dergelijke concentratie verslaafden heeft juist behoefte aan een voorziening als het IMC. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.