Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onveilige pacemakers krijgen software-update

Bijna een half miljoen pacemakers die mogelijk kunnen worden gehackt, krijgen een update. Het gaat om geïmplanteerde hartapparaten van St. Jude Medical, dat dit jaar werd overgenomen door Abbott Laboratories.
hartslagfotolia400.jpg

Volgens de FDA, de Amerikaanse evenknie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, kunnen kwaadwillenden de slimme implantaten overnemen, zonder dat de drager dat weet. Zo kunnen ze de pacemaker bijvoorbeeld een ander ritme geven. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat de accu sneller leegloopt dan de bedoeling is. Er zijn geen meldingen dat dit ook echt is gebeurd, benadrukt de FDA.

Update
Voor de update moeten patiënten naar een arts. Het duurt een paar minuten. Als het klaar is, kunnen de instellingen van het apparaat alleen worden aangepast als de drager daarvoor toestemming geeft.

Nederland
In de Verenigde Staten gaat het om 465.000 apparaten. In Nederland zijn ze ook verkocht, maar het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland zo’n implantaat hebben. Wie deze geimplantaarde hartapparaat heeft, moet naar het ziekenhuis om zijn pacemaker te laten updaten. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.