Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook eHealth week in 2018

De eHealth week krijgt volgend jaar een vervolg. De eerste landelijke eHealth week werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd door het ministerie van VWS en ECP (Platform voor de Informatiesamenleving), en ingevuld door bijna 250 deelnemende partner-zorgorganisaties. In de week van 20 tot en met 26 januari 2018 is de tweede editie.
Lea-Bouwmeester.jpg
Foto: ANP

‘Het begrip eHealth zegt de gemiddelde Nederlander nog niet veel. Maar als je het hebt over bijvoorbeeld online een afspraak maken, virtual reality, digitaal je dossier in zien, apps gebruiken, wordt het tastbaar. Dat is een effect van deze week: mensen moeten toch ervaren wat digitale zorg is’, zegt Lea Bouwmeester op vakwebsite Smarthealth. Bouwmeester was als Kamerlid van de PvdA de portefeuillehouder zorg, sinds kort is ze adviseur actief in het zorgteam van ECP, Platform voor de Informatiesamenleving, met digitale vaardigheden en eHealth als speerpunten.

Verbinden
Uit het NIVEL en Nictiz na de eerste editie bleek dat een vijfde van de Nederlanders heeft gehoord van de eHealth week 2017 die in januari plaatsvond. Het merendeel van de bezoekers weet na afloop meer over de mogelijkheden van eHealth, stelden de onderzoekers vast. Een landelijke eHealth week is een middel om zorginstellingen en -organisaties met elkaar te verbinden, aldus Bouwmeester. ‘We willen aankomend jaar ook proberen om organisaties bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld zorgorganisaties die al verder zijn met eHealth inbedden in hun proces, en organisaties die nog moeten beginnen met hun medewerkers opleiden, keuze voor techniek, et cetera.’

Per ziektebeeld
Nog een nieuwe aanpak volgend jaar is om per ziektebeeld te kijken welke rol digitale zorg kan spelen. ‘Wat is er allemaal mogelijk met eHealth voor longartsen- en verpleegkundigen, of voor diabetesverpleegkundigen? Als we, samen met partners, voor verschillende groepen professionals een programma kunnen neerzetten, wordt eHealth voor hen ook tastbaar en relevant.’

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.