Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook in gehandicaptenzorg neemt ziekteverzuim toe

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Het ziekteverzuim in de gehandicaptenzorg is in 2017 vergeleken met 2016 gestegen van 5,66 procent naar 5,97 procent. Dit komt vooral door langdurig(er) verzuim.
ziekte verzuim gehandicaptenzorg
Foto: iStock

De stijging van het ziekteverzuim in de gehandicaptenzorg is, vergeleken met de rest van de zorgsector, het laagst. Met de stijging in 2017 naar 5,97 procent (was 5,66 procent in 2016) zet de gestage stijging van het verzuim van de afgelopen jaren in de gehandicaptenzorg wel verder door.

Dit blijkt uit cijfers van Vernet Verzuimnetwerk.

Minder vaak ziek, maar wel langer

Het ziekteverzuim zelf is gestegen, maar de meldingsfrequentie is juist gedaald. Dat betekent dat medewerkers in de gehandicaptenzorg zich minder vaak ziek hebben gemeld. De stijging in ziekteverzuim komt juist vooral door meer langdurig verzuim (van drie maanden tot een jaar). De gemiddelde duur van ziekteverzuim in 2017 is met 25,1 dag niet eerder zo hoog geweest. Afgezien van langduriger verzuim is ook het verzuim onder jonge medewerkers met 5,2 procent gestegen.

Volgens Vernet kan de sector het ziekteverzuim terugdringen door te investeren in meer begeleiding van jonge zorgprofessionals en in snelle re-integratie naar werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.