Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Op de goede weg naar effectief implementeren

E-health-toepassingen worden vaak gezien als een oplossing voor veel gebreken in onze zorg. Ze zijn patiëntvriendelijk, maken de zorg beter en goedkoper, zijn duurzaam en vaak ook nog leuk ook om te gebruiken. Implementeren en opschalen is echter een hele uitdaging.

Dit artikel maakt deel uit van het themanummer over effectief implementeren van e-health van KIZ. Naar de overzichtspagina

Er is een ondoordringbaar woud ontstaan met apps, websites, platforms, PGO’s, portals en veel andere goedbedoelde digitale initiatieven. Iedere dokter met zijn eigen app, iedere patiëntengroep zijn eigen platform. De houding van de Nederlandse overheid en de beroepsgroepen met hun belangenverenigingen was om vooral duizend bloemen te laten bloeien. En die zijn er gekomen. Hierdoor is de samenhang in het digitale zorglandschap ver te zoeken. De keuzes zijn voor zorgaanbieders en patiënten een grote uitdaging. Dit belemmert een effectieve implementatie en opschaling van e-health.

Effectieve opschaling

Gelukkig keert de wal het schip. Steeds meer partijen beseffen dat gedegen implementatie van e-health samenwerking, afstemming en keuzes noodzaakt. Er moet een transparante kwaliteitscontrole komen, normen waaraan goede e-health moet voldoen en samenwerking tussen zorgverleners om te voorkomen dat het digitale wiel acht keer wordt uitgevonden.

Langzaam ontstaan de contouren van zo’n digitaal zorglandschap. In deze special over implementatie en opschaling van e-health blijkt dat duidelijk. Het ondoordringbare woud wordt langzaam transparanter door initiatieven zoals de GGZ Appwegwijzer. App-bouwers weten ook steeds beter aan welke normen ze moeten voldoen zoals beschreven door medewerkers van het National ehealth Living Lab.

Mooi voorbeeld

Nog belangrijker is dat de e-health initiatieven steeds meer gericht zijn op degenen die ze gebruiken: de patiënt, cliënt of consument én de zorgverlener. Het ontwikkelen van het nieuwe platform voor 113 Zelfmoordpreventie is hier een mooi voorbeeld van. En het feit dat er in het register van het Zorginstituut een specifieke module is om het gebruik van e-health vanuit het patiëntperspectief te bekijken is ook een  duidelijke stap voorwaarts.

Ook zorgaanbieders en zorgverzekeraars laten zien dat zij bezig zijn met het gezamenlijk werken aan implementeren en opschalen van bewezen effectieve en patiëntvriendelijke e-health. De umc’s zijn met het tweede deel van het Citrien-programma E-health een belangrijke stap aan het zetten naar samenwerking met effectieve opschaling als doel. En zorgverzekeraar VGZ steunt zinnige initiatieven in breder verband en noemt enkele mooie digitale pareltjes.

Digitale winkel

Alle seinen lijken op groen te staan om effectieve digitale zorg landelijk te gaan implementeren. Maar voor we zo ver zijn, is er werk aan de digitale winkel. Het Nederlandse digitale zorglandschap blijft vooralsnog versnipperd. Veel patiënten weten niet wat er te krijgen is en wat de voordelen ervan zijn. Het e-health gebruik in Nederland valt daarom nog steeds fors tegen laat de jaarlijkse E-health Monitor zien.

We moeten geduld hebben en de ingeslagen weg, zoals beschreven in de bovengenoemde artikelen, verder bewandelen. Transparante en betrouwbare informatie, samenwerking en het maken van gezamenlijke keuzes zijn de toverwoorden om het versnipperde digitale zorglandschap om te toveren naar een samenhangend geheel dat de kwaliteit en doelmatigheid van zorg kan verbeteren.

Door Peter van Splunteren en Tijn Kool, redactie KIZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.