Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Op weg naar een duurzame wereld

PFZW
PFZW werkt hard aan het verlagen van de CO2-uitstoot van haar beleggingen. Dit door enerzijds de negatieve gevolgen van deze beleggingen te verkleinen en anderzijds de positieve invloed te vergroten. Impact-beleggen noemt PFZW dat.

PFZW heeft gekozen voor een aantal thema’s binnen de impact-beleggingen die de deelnemers belangrijk vinden: water, klimaat en gezondheid. Concreet: beleggingen in schone energie, schoner drinkwater, gezondheidszorg en voedselzekerheid. PFZW stopt 20 miljard euro in deze beleggingen. Het streven is om in 2050 ongeveer 50 miljard euro te beleggen met een positieve impact op de wereld.

Schone energie

Een mooi voorbeeld is Alpha Trains. Om de groeiende vraag naar duurzame vormen van vervoer in Europa te ondersteunen, investeert PFZW sinds 2021 in deze exploitant van elektrische treinen. Alpha Trains speelt een leidende rol in de overgang naar schone energie in het Europese spoorvervoer door dieseltreinen te vervangen door elektrische treinen. Deze belegging in Alpha Trains levert rendement op ten behoeve van een goed pensioen voor de deelnemers van PFZW.

Meer zorg en welzijn

Als Nederlands pensioenfonds van de sector zorg en welzijn belegt PFZW graag in deze sector. Bij voorkeur in bedrijven die het werk van werknemers uit de sector verlichten of efficiënter maken of bijdragen aan een betere zorg. In 2022 heeft PFZW nog eens 40 miljoen euro extra belegd in een beleggingsfonds van investeerder Gilde Healthcare. Hiermee komt het totale bedrag dat PFZW heeft belegd via Gilde Healthcare op 120 miljoen euro. In totaal heeft het pensioenfonds 11,4 miljard euro in beleggingen die staan voor ‘goede gezondheid en welzijn’. Het rendement ervan vloeit direct weer terug naar het pensioen van iedereen die in deze sector werkt.

Daadkrachtig beleid

Om de doelstelling – in 2050 klimaatneutraal beleggen – te behalen is PFZW gestopt met te beleggen in bedrijven die een evident negatieve impact hebben op het milieu. Zo wordt er vanuit klimaatoverwegingen vanaf 2020 al niet meer belegd in producenten van kolen en teerzand. Vanaf 2024 belegt PFZW niet meer in ondernemingen in de energiesector die niet handelen naar het Klimaatakkoord van Parijs. Daarnaast toont PFZW zich een actieve aandeelhouder bij beursgenoteerd en privaat vastgoed en beleggingen in infrastructuur. Maken de ondernemingen in kwestie onvoldoende voortgang met hun energietransitie, dan verkoopt PFZW deze en herbelegt dit geld in ondernemingen die wel voldoen aan de vereisten om de klimaatdoelen van Parijs te behalen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.