Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Opheffen ondernemingsraad is niet erg’

Mark van Dorresteijn
Verpleegkundigen en verzorgenden zijn niet gehecht aan de ondernemingsraad (OR) van hun instelling. Vier van de vijf zouden het niet erg vinden als de OR wordt opgeheven. Dat blijkt uit een steekproef onder 140 personen op de website Bijzijn.

De website voor verzorgenden en verpleegkundigen peilde naar aanleiding van het nieuws dat GGZ Noord- en Midden Limburg stoppen met hun ondernemingsraad. De instellingen willen met een nieuwe vorm van medezeggenschap de betrokkenheid van werknemers bij hun organisatie vergroten.

Stelling

De stelling luidde: ‘Onze OR mag ook opgeheven worden’ . Slechts 18,6 procent van de stemmers vind dat dit nooit mag gebeuren. 40,7 procent antwoordde: ‘Als er niets verandert, wel.’ Daarnaast antwoordde 35.7 procent: ‘Ja, wij hebben meer aan onze VAR.’ Ten slotte vond 5 procent van de bezoekers dat de OR zonder meer opgeheven mag worden, omdat zij dit instituut altijd al onzin hebben gevonden.

Medezeggenschap werkt niet

De organisaties vinden dat de traditionele medezeggenschap zoals die is geregeld in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) niet werkt. Die dringt ondernemingsraden in een louter reactieve, kritische en controlerende rol. “De traditionele medezeggenschap zit in het slop”, zegt Dick Termond van adviesbureau De Beuk, die de organisaties begeleidt. “Het is te bureaucratisch en niet constructief. OR’s mopperen op de directies, die op hun beurt de OR als een last ervaren. ” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

Aanvullend staat in de zorgvisie personeel special van oktober 2009 het artikel: ‘Inspraak terug op de werkvloer’.

Lees ook:

Zorginstellingen heffen OR op

Ondernemingsraden ten strijde tegen bureaucratie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.