Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Opnieuw meer geld voor pgb’s

Staatssecretaris Bussemaker van VWS trekt nogmaals meer geld uit voor persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Ze verhoogt het plafond voor de subsidieregeling van 1223 miljoen euro naar 1378 miljoen.

Kort na het aantreden van Bussemaker bleek dat het budget voor pgb’s in februari al op was. Zij verhoogde toen het pgb-plafond van 1064 naar 1223 miljoen euro.

Nieuw subsidieplafond

Maar in april bleek dat het extra geld alweer op was. Bussemaker hoogt het plafond nu op tot 1378 miljoen, omdat ze het pgb een belangrijk instrument vindt om cliënten meer macht te geven, zo zei ze in een overleg met de Tweede Kamer. Ze gaat er vanuit dat dit voldoende is voor de rest van het jaar.

Misbruik pgb’s

Wel laat Bussemaker onderzoek doen naar de oorzaken voor de stijging van het aantal pgb’s. Maandelijks komen er 1200 pgb’s bij. Die stijging gaat echter niet gepaard met een lager beroep op zorg in natura. Bussemaker heeft de indruk dat het pgb wordt gebruikt voor verkeerde doeleinden. Zo krijgt ze signalen dat sociale diensten van gemeenten cliënten overhalen tot een pgb-aanvraag, zodat ze geen bijstandsuitkering hoeven aan te vragen. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.