Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opnieuw uitstel voor jaarrekeningen ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ggz-aanbieders hoeven hun jaarrekening 2014 niet op 1 juni maar pas op 1 december 2015 te deponeren. Banken kunnen wel om tussentijdse rapportages vragen.
Opnieuw uitstel voor jaarrekeningen ggz
Foto: ANP

Het uitstel maakt aan  alle onduidelijkheden over de omzet een einde, verwacht minister Edith Schippers van VWS. Ze schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat GGZ Nederland en zorgverzekeraars voortvarend te werk zijn gegaan met de uitvoering van het ‘Plan van aanpak jaarrekeningen ggz‘ op 2 december 2014. Een mijlpaal was het vaststellen van een uniforme lijst van controlepunten. Ggz-aanbieders moeten aan de hand van deze lijst de jaarrekeningen 2013 en 2014 controleren. Eén zorgverzekeraar gaat namens alle zorgverzekeraars de uitkomsten van die controles doornemen.

Groen licht accountants

Accountants hebben aangegeven dat door deze maatregelen ‘de onzekerheden over de omzetbepaling 2013 en 2014 zodanig kunnen worden gereduceerd dat ggz-aanbieders in principe een goedkeurende verklaring controleverklaring bij de jaarrekening 2014 kunnen krijgen’. Schippers wil de ggz-aanbieders een reële termijn geven om de controles af te ronden. De uiterste inleverdatum stelt ze vast op 1 december 2015. Ggz-aanbieders krijgen hiermee een vergelijkbare termijn als eerder de ziekenhuizen.

Tussenrapportage voor banken

Banken kunnen al voor 1 december een tussenrapportage opvragen bij zorgaanbieders over de controles die ze bij zichzelf hebben uitgevoerd. Volgens de brief houden banken rekening met de voortvarendheid waarmee ggz-instellingen het plan van aanpak uitvoeren. Als in de optiek van de banken de onzekerheden aanhouden, kan dat gevolgen hebben voor de kredietverlening aan ggz-aanbieders.

Geestelijke gezondheidszorg

De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.