Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Opvragen medisch dossier: ‘Geen enkele zorgverlener kan aan de veiligheidseisen voldoen’

Bert Bukman
Op 1 juli treedt een aanpassing van de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabpvz) in werking. Dit houdt in dat iedere Nederlander recht krijgt op elektronische inzage en een elektronisch afschrift van zijn medisch dossier. Volgens Theo Hooghiemstra zitten daar nog veel haken en ogen aan. 'De Autoriteit Persoonsgegevens en de rechtspraak gedogen het onveilig uitwisselen van medische gegevens al een tijdje. De vraag is natuurlijk hoe lang.'
Medische gegevens
Foto: Fotolia
Premium

De gegevens uit het dossier

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Het EPD is vooral een hoofdpijn dossier. Door de privacy regels blijft het lastig om het te gebruiken zoals het in eerste instantie bedoeld was. de informatie reist met de patiënt mee ,en hij/zij heeft altijd toegang tot zijn eigen medische dossier.De behandelende dokter heeft inzicht in medicijn gebruik en medische voorgeschiedenis etc , etc.
   Het aantal keren dat er door onzorgvuldigheid terabytes aan gevoelige patiënten informatie op straat is komen te liggen is inmiddels niet meer op twee handen te tellen. Je zou verwachten dat men tot de slotsom zou zijn gekomen dat dit niet het pad is waarop we verder moeten. Maar voor dat u naar de fles grijpt bij die gedachte,het volgende: We hebben inmiddels voor alles een pasje. Ik draag er door de bank genomen in een inbraak vrij etuitje een stuk of 10 bij me. Waarom hebben we geen zorgpasje met een code een een 64 gig opslag chip. Je komt bij je huisarts hij stopt jouw pasje in de lezer de patiënt tikt de code in . Aan het einde van het consult laad je de brief, de medicatie e.d op je gegevens drager.
   bij de apotheek idem dito Patiëntenpas, lezer ,code en medicatie verstrekking.
   Net zoals je banksaldo is het de patiënt niet gegeven zijn medische dossier te veranderen. De patiënt is zelf weer verantwoordelijk voor zijn eigen gegevens. Je zou zelfs kunnen overwegen bepaalde delen van het dossier onder een aparte code te zetten als de drager die informatie voor zijn klacht niet relevant acht.Ik weet het ook hier kleven allerlei problemen aan , maar in sommige Baltische staten schijnt het prima te functioneren. Deze vorm leent zich overigens prima voor een pilot
   met vriendelijke groet,
   Jan Sluimers plastisch en reconstructief chirurg N.P

  2. Lees alle reacties
  3. Duidelijk verhaal alleen zou de kop moeten zijn: “Overheid maakt voldoen aan de veiligheidseisen door zorgverleners niet mogelijk”. Betrouwbaarheidsniveau hoog is niet beschikbaar dus kunnen zorgverleners daar niet aan voldoen. Substantieel kan al wel maar dat heeft nog bijna niemand omdat maar weinig mensen weten hoe de ID check in de DigiD app werkt.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.