Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde: ‘Klink misbruikt economische crisis’

Redactie Zorgvisie
Minister Klink van VWS misbruikt de economische crisis om te bezuinigen op medisch specialisten, vindt de Orde van Medisch Specialisten. De Orde overweegt juridische stappen.

Het ministerie heeft de medisch specialisten een extra bezuinigingsmaatregel opgelegd van 375 miljoen euro. Aanvankelijk stelde het ministerie de budgetoverschrijding van medisch specialisten op ruim een half miljard euro. Maar op basis van gegevens van het College voor Zorgverzekeringen gaat VWS sinds vorige week uit van minder dan 200 miljoen euro, grotendeels veroorzaakt door een foutieve ondersteuningscompensatie. In de begroting was echter al een bezuiniging van 375 miljoen euro ingeboekt, nog voordat er sprake was van een economische crisis. Klink misbruikt de economische crisis om te bezuinigen en blijkt geen betrouwbare contractspartner te zijn, aldus de Orde.

Orde van Medisch Specialisten dreigt met rechter

De medisch specialisten zijn zeker bereid een bijdrage te leveren tijdens de crisis, maar niet disproportioneel en alleen op basis van juiste cijfers. De Orde heeft daarom ook geen problemen met een andere maatregel van VWS om de inkomensindexering voor de inflatie voor 2009 op 1,75 procent vast te stellen en voor 2010 op nul procent. Het kan echter niet zo zijn dat medisch specialisten moeten opdraaien voor de rode cijfers van het ministerie, terwijl van een valide cijfermatige onderbouwing geen sprake is, stelt de Orde. Dat Klink de gezamenlijke verklaring met de Orde over het normatief uurtarief per 1 januari 2010 opzegt, is aanleiding voor de Orde zich te beraden op juridische stappen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Specialisten dreigen met rechter

ZN: specialisten snel aanpakken

‘Overschrijding specialisten is maar 180 miljoen euro’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.