Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde: ‘Specialisten stellen zich kwetsbaar op’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Orde van Medisch Specialisten vindt dat de medisch specialisten die hebben meegewerkt aan het zondag gepubliceerde onderzoek naar de kwaliteit van kankerbehandelingen, zich kwetsbaar opstellen.
Orde: ‘Specialisten stellen zich kwetsbaar op’

Uit het onderzoek dat is uitgevoerd door KWF kankerbestrijding blijkt dat de kwaliteit van kankerbehandelingen per ziekenhuis verschilt.

Niet openbaar

In het ene ziekenhuis hebben patiënten een grotere kans op overlijden dan in het andere. Nergens in het rapport staat om welke ziekenhuizen en specialisten het gaat. Volgens het tv-programma Zembla, dat als eerste de resultaten publiceerde, vreest de Inspectie voor de Gezondheidszorg reputatieproblemen voor de betrokken ziekenhuizen. Daarmee zou het vertrouwen van de burger in de zorg worden ondermijnd.

Kennis delen

KWF Kankerbestrijding concludeert dat in Nederland, evenals in andere landen met goede kankerzorg, grote variaties bestaan tussen ziekenhuizen. Volgens het KWF zijn op dit moment onvoldoende gegevens beschikbaar om het ontstaan en het effect van deze verschillen voor de patiënt te kunnen duiden. Medisch specialisten zouden op korte termijn kwaliteitscriteria moeten vaststellen per tumorsoort en behandelinformatie met elkaar moeten delen. Concentratie van complexe kankerzorg voor zelden voorkomende tumoren is noodzakelijk.

‘Nog geen goede informatie’

De Orde van Medisch Specialisten zegt de conclusies van het KWF te onderschrijven. Maar, zo zegt de organisatie: de kankerregistratiecijfers alleen zijn onvoldoende om vast te stellen wat de oorzaken voor de variatie in kankerzorg tussen ziekenhuizen zijn. Daarom wil ook de Orde benadrukken dat er een kwaliteitsregistratie moet komen. ‘De juiste informatie die de verschillen in kwaliteit verklaart, moet worden samengebracht’. Daar wordt hard aan gewerkt, zo weet de Orde. De brancheorganisatie roemt verder het ‘hoge niveau’ van de Nederlandse kankerzorg. Zij vindt dat de medisch specialisten die hebben gekeken naar de zorg voor kankerpatiënten zich kwetsbaar opstellen. Medisch specialisten zijn bezig met het opstellen van normen, ‘zoals het de beroepsgroep betaamt’ zo laat de Orde weten. Dit zou ertoe moeten leiden dat de complexe zorg geconcentreerd wordt in ziekenhuizen waar aan deze normen wordt voldaan. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Veel verschil kwaliteit kankerbehandelingen’

Het signaleringsrapport kwaliteit van kankerzorg in Nederland (KWF Kankerbestrijding)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.