Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde stelt programma ‘Missers’ ter discussie

De AVRO heeft dinsdagavond 31 juli de eerste aflevering van een zevendelige serie over medische missers uitgezonden. Met de programmareeks ‘Missers’ wil de omroep de openheid rond medische fouten bevorderen en het aantal misgrepen terugdringen. De Orde van Medisch Specialisten vraagt zich af of het programma hier aan bijdraagt.

De Orde schrijft op haar website dat de aanpak van het tv-programma ‘Missers’ misschien wel het tegendeel bewerkstelligt. De Orde zegt dat branche-organisaties het van belang vinden het publiek en de alle medewerkers in de gezondheidszorg te laten zien welke stappen er inmiddels worden gezet om de zorg veiliger te maken, maar maken zich zorgen om de manier waarop de redactie het onderwerp wil aanpakken.

Verwijtbare fouten

Volgens de Orde wordt er in het programma gesproken van ruim 1700 verwijtbare en vermijdbare doden in de Nederlandse ziekenhuizen, terwijl er in het onderzoek waaruit dit blijkt, niet over verwijtbaarheid wordt gesproken. Op de website orde.artsennet.nl schrijft de Orde : “Ongenuanceerde berichtgeving kan de angst voor reputatieschade mogelijk eerder weer vergroten en de reeds bereikte openheid teniet doen.”

Onbedoelde schade

Uit het ‘rapport Onbedoelde schade in Nederlandse ziekenhuizen’ bleek in april van dit jaar dat naar schatting 1735 patiënten jaarlijks overlijden in Nederlandse ziekenhuizen als gevolg van een vermijdbare, onbedoelde gebeurtenis tijdens de behandeling. Zo’n 76.000 opgenomen patiënten lopen onbedoeld schade op. (ZorgVisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

– Fouten ziekenhuizen eisen 1700 levens

– Veld geschokt over omvang medische missers

– Orde: ‘Missers kunnen gehalveerd’

– ‘Toename sterfte hoeft niet direct iets te betekenen’ : 7 vragen aan de Reinier de Graaf Groep die maandaelijks sterftecijfers gaat meten

Reageer:

weblog Carina van Aartsen: Missers?

Links:

uitzendinggemist.nl (eerste aflevering ‘Missers’)

rapport Onbedoelde schade

avro.nl

Orde van Medisch Specialisten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.