Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ouderen in Zwolle en Kampen willen domotica

Mark van Dorresteijn
Ouderen in Zwolle en Kampen willen graag gebruik maken van domotica als zij daarmee langer thuis kunnen blijven wonen. Dat komt naar voren in een onderzoek van de gemeenten Zwolle en Kampen onder 1000 senioren uit dezelfde gemeenten.
Ouderen in Zwolle en Kampen willen domotica

In het onderzoek komt naar voren dat ruim 80 procent van de ouderen in Zwolle en Kampen in de huidige wonen wil blijven wonen. Ruim de helft denkt dat thuistechnologie daarmee kan helpen. De onderzoekers onderstrepen dat de inzet van thuistechnologie positieve maatschappelijke effecten teweeg brengt. Mensen voelen zich veiliger, hebben meer comfort, raken uit hun sociale isolement of gaan zuiniger om met energie. Tegelijk worden mantelzorgers en andere hulpverleners ontlast.

Bekendheid domotica

Qua bekendheid heeft domotica nog wel een stap te maken. Ongeveer een derde van de ondervraagden heeft weleens gehoord van thuistechnologie. De groep geeft aan behoefte te hebben aan thuistechnologie op het gebied van veiligheid, comfort en energiebesparing. Technologie als middel voor sociaal contact en zorg op afstand is minder bekend bij de ondervraagden.

Onderzoek

Het onderzoek naar thuistechnologie bij senioren in Zwolle en Kampen is onderdeel van het programma `Innovatie in de Zorg Zwolle Kampen Netwerkstad’ waarvoor de Provincie Overijssel middelen beschikbaar heeft gesteld. In een tweede tranche projecten krijgt het onderzoek nu een direct vervolg en streven de gemeenten naar concrete invulling ervan.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

2 REACTIES

 1. Geachte heer Lock,
  Ik ben student Industrieel Product Ontwerpen. Op de website Zorgvisie bij het artikel ‘Ouderen in Zwolle en Kampen willen domotica’ zag ik uw reactie. Wij zijn bezig met een project over dit onderwerp. Graag zou ik van u horen of wij hier iets voor elkaar kunnen betekenen.

 2. Lees alle reacties
 3. Geachte onderzoekers domotica,
  Al langere tijd ben ik bezig met domotica.
  Vanuit ervaring met VOA is mij duidelijk dat bekendheid en vooral mogelijkheden volstrekt onvoldoende zijn.
  Graag wil ik een bijdrage leveren in bekendheid in doelgroep.
  Graag reactie hoe en misschien vorm van samenwerking.
  Doelgebied Steenwijkerland.
  Bij voorbaat dank
  Albert Lock

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.