Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen langer zelfstandig in woonservicegebied

Mark van Dorresteijn
Ouderen in woonservicegebieden gaan minder snel achteruit en blijven langer zelfstandig wonen dan ouderen in 'gewone' woonomgevingen. Dat komt naar voren in een effectenonderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Ouderen langer zelfstandig in woonservicegebied

Woonservicegebieden zijn gewone wijken waarin voorzieningen zijn om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. De gebieden staan al enige tijd ter discussie. ‘Dat is begrijpelijk’, zo redeneren de onderzoekers, ‘want het opzetten ervan kost veel inspanningen en de effecten ervan waren tot nu toe onduidelijk’.

Langer stabiel en langer zelfstandig

De reden dat ouderen langer zelfstandig blijven en minder snel achteruit gaan, moet gezocht worden in het gevoel van geborgenheid door de achtervang. Daardoor stijgt hun kwaliteit van leven en dalen de kosten voor huisvesting, zorg en welzijn. Om deze effecten te bereiken is het belangrijk dat woonservicegebieden zich richten op wat deze ouderen in hun specifieke omgeving nodig hebben. Zo voorkom je overbodige zorg en dienstverlening.

Experiment Woonservicegebieden

In het experimentenprogramma Proeftuinen Woonservicegebieden van Platform31/SEV (een organisatie die onderzoek doet naar vernieuwing en verbetering van stad en regio) is gekeken wat in het aanbod van woonservicegebieden nog te verbeteren valt. Ter aanvulling onderzochten de Radboud Universiteit Nijmegen, de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en het Universitair Medisch Centrum Groningen gezamenlijk of woonservicegebieden inderdaad het beoogde effect hebben op het leven van kwetsbare ouderen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto:ANP )

Lees ook:

Onderzoeksrapport Kwetsbaar en Zelfstandig (PDF)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.